![]() |
![]() |
“2013 AVRUPA VATANDAŞLARI YILI” DUBLİN’DE YAPILAN RESMİ TÖREN İLE BAŞLADI
“2013 Avrupa Vatandaşları Yılı” Avrupa Komisyonu tarafından İrlanda’nın başkenti Dublin’de 10 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen resmi bir tören ile başladı. Dublin Belediyesi’nde düzenlenen törene Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Adaletten Sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, AB Dönem Başkanı İrlanda’nın Başbakanı Enda Kenny ve Avrupa İşlerinden sorumlu Bakanı Lucinda Creighton iştirak etti.
Bu yılı önemli kılan özellik, 1993 yılında yürürlüğe giren Maastricht Anlaşması’na kadar uzanıyor. AB vatandaşlığının Maastricht Anlaşması ile tesis edilmesinin 20’inci yılının 2013 yılına denk gelmesi sebebiyle kutlamalar daha da önemli hale geldi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avrupa Komisyonu’nun Adaletten sorumlu üyesi Reding; AB vatandaşlarından gelecek yeni fikirlerin ve taleplerin, AB’nin daha güçlü olması ve siyasi birliğini tamamlaması konusunda önemli olduğunu vurguladı. Bu vesile ile, Avrupa Komisyonu’nun ortak bir gelecek için tüm AB vatandaşlarını sürece davet ettiğini belirtti.
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ise Avrupa’nın problemlerinin ulusal çözümler sunmakla değil, Avrupa boyutunda geniş bir tartışma ortamı oluşturularak çözülebileceğini dile getirdi. Dolayısıyla bu ortamın Avrupalı toplumlarda ve daha da önemlisi vatandaşlar bazında olması gerektiği inancını yineledi.
2013’te Neler Olacak?
2010 yılında yayınlanan raporu takiben, Avrupa Komisyonu’nun 2013 yılı içinde ikinci bir AB Vatandaşlık Raporu hazırlaması bekleniyor. AB genelinde vatandaşlığa dair özel etkinlikler yanında çeşitli konferanslar ve seminerler düzenlenecek. Yıl boyu yapılacak etkinlikler ile 500 milyon Avrupalının hakları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca etkinliklerde vatandaşlardan 2020 yılındaki AB’nin nasıl olması gerektiğine yönelik öneriler de alınacak. Böylelikle 2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde vatandaşların bilgileri ve talepleri doğrultusunda seçim zemininin oluşturulması hedefleniyor. Bu sürece yardımcı olacak ve Birlik vatandaşlarının haklarını gözeten “Your Europe”, “Europe Direct” internet ağları ile SOLVIT gibi sorun çözücü araçlar daha bilinir hale getirilip, hakları konusunda vatandaşları bilgilendirme yoluna gitme amaçlanıyor. Vatandaşlarla yerel yönetimlerin bir araya geldiği tartışma platformlarının hazırlanması ile birlik bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
AB Vatandaşlığı
AB vatandaşlığı genel anlamda ulusal vatandaşlıktan farklı olarak her AB üyesi devletin ulusal vatandaşlık haklarına getirilen ek haklar bütünüdür. 27 Ekim 2010 yılında yayımlanan AB Vatandaşlık Raporu’nda (Bkz: COM(2010) 603 Final, s.20) belirtilen anket sonuçlarına göre; sorulara cevap verenlerin yüzde 43’ü, AB vatandaşlığı ile sahip oldukları haklarının günlük yaşamlarında ne anlama geldiği noktasında bilgi sahibi olduğunu gösteriyor. Ancak AB vatandaşlarının yüzde 48’inin ise, AB vatandaşlığı ile gelen haklara yönelik yetersiz bilgilendirmeden dolayı şikayetçi oldukları da Rapor’da yer alıyor.