AVRUPA KOMİSYONU 2010 YILI POLİTİKA STRATEJİSİNİ AÇIKLADI
18 Şubat 2009 tarihinde Komisyon 2010 yılı Politika Stratejisini (Strateji) kabul etti. Strateji 2010 yılının politika gündemini belirlemekte ve AB’nin 2010 yılı öncelikleri konusunda kurumlar arası diyaloğun çerçevesini çizmektedir. 2010 yılı stratejisi mevcut Komisyon tarafından oluşturulmuş olmakla beraber, politika önceliklerinin gözden geçirilmesi ve 2010 yılı Çalışma Programı hazırlanırken Stratejinin operasyonel programlara dönüştürülmesi, 2010 yılında göreve başlayacak olan yeni Komisyon tarafından gerçekleştirilecektir.
Stratejide 2010 yılı politika öncelikleri arasında ilk sırada Ekonomik ve Sosyal İyileştirme yer almaktadır. Bu çerçevede Komisyon, küresel ekonomik krize karşı 2009 yılının başında hazırladığı Avrupa Ekonomik İyileştirme Planının etkin olarak uygulanmasının sağlanacağını ve bunun AB ve üye devletler üzerindeki etkilerinin izleneceğini belirtmektedir. Komisyon özellikle üye devletlerin, Büyüme ve İstihdam İçin Lizbon Stratejisi ve İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamındaki taahhütlerini yerine getirip getirmediklerini ve ulusal eylemlerini koordineli yürütüp yürütmediklerini denetleyecektir.
Komisyona göre küresel ekonomik kriz derinleştikçe AB’nin sahip olduğu, üye devletlerin işsizliği önlemelerine ve sosyal uyumu artırmalarına yardımcı olacak araçları önem kazanmaktadır. Avrupa Sosyal Fonu ve Avrupa Küreselleşme Uyum Fonu da dahil olmak üzere, AB’nin istihdam, eğitim ve öğretim politika araçları, üye devletlerin yeni iş alanları geliştirmeleri, işgücü kalitesini artırmaları ve işlerini kaybedenlere yardımcı olmaları için giderek daha fazla kullanılmalıdır. AB üyesi ülkelerdeki yatırımlar daha çok, enerji verimliliğine, düşük karbonlu ve yenilenebilir enerji teknolojilerine, altyapıya ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönlendirilmelidir.
Ekonomik ve sosyal iyileştirme başlığı altında Stratejide vurgu yapılan diğer alanlar ise, büyümenin sürdürülmesi ve refahın artırılması için başta KOBİ’ler olmak üzere iş ortamının iyileştirilmesi ve tüketici güveninin artırılması olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Komisyona göre kartellerle mücadele, ağ sanayilerinde (enerji, ulaştırma, mali hizmetler gibi) rekabet kurallarının etkin uygulanması ekonomik iyileşmeye katkıda bulunacaktır. Sektörlerde rekabet incelemeleri artırılacak ve piyasaların derinlemesine izlenmesi, verimsiz sektör ve piyasaların tespit edilmesine ve bunlarda düzeltmeler yapılarak yeni iş alanları yaratılmasına ve tüketici refahının artırılmasına yardımcı olacaktır.
Avrupa’da Ar-Ge faaliyetlerinin dağınıklılığının önüne geçmek için, Avrupa Araştırma Alanında (European Research Area) bilginin serbest dolaşımına yönelik olarak, Komisyon üye devletlerle çalışmayı sürdürecektir. Bu amacın gerçekleştirilmesinde 7. Çerçeve Programı temel araç olmaya devam edecektir.
2010 yılı ulaştırma sektöründe AB’nin ulaştırma politikasının geleceği üzerine yoğun görüşme ve danışmaların yapılacağı bir yıl olacaktır. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında Trans-Avrupa Ulaşım Ağlarına ilişkin ilkeler güncellenecektir.
2010 yılı Stratejisinin önceliklerinden birisi de iklim değişikliği ve sürdürülebilir Avrupa olarak ortaya konmuştur. Bu başlık altında Komisyon, özellikle 2009’da imzalanan iklim değişikliğiyle ilgili uluslar arası anlaşmaların AB üyesi ülkelerin iç hukuklarına aktarılmaları ve bunların uygulanmalarının denetimine ve AB’nin tek taraflı taahhüt ettiği gaz emisyon hadlerine uyulmasına önem vermektedir. Çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele için Yapısal Fonlardan 2010 yılı için 13 milyar Avro tutarında yatırım planlanmaktadır.
AB Komisyonu’nun 2010 yılı önceliklerinden bir diğeri, Avrupa Vatandaşlığının ön plana çıkarılmasıdır. Özgürlük, güvenlik, adalet alanında çeşitli girişimlerin öngörüldüğü Stratejide çocuklar gibi korunmaya muhtaç gruplar başta olmak üzere, temel hakların korunması AB faaliyetlerinin nüvesini oluşturacaktır. Avrupa’nın gelecekteki iltica ve göç politikasının çerçevesini belirleyen, Avrupa Göç ve İltica Paktının uygulanmasına ilişkin Avrupa Konseyi’nin ilk yıllık toplantısı 2010 yılı Haziran ayında yapılacak, göç edenlerin AB’ye entegrasyonuyla ilgili olarak 2008 Vichy Bakanlar Konferansı’nda belirlenen ilkeler uygulamaya koyulacaktır. Sınırlar konusunda ise, Schengen değerlendirme mekanizması uygulamaya koyulacak ve Avrupa sınır gözetim sisteminin kurulması için girişimler başlatılacaktır. Karşılıklılık esasına dayalı vize muafiyet uygulaması yoluyla Avrupa ortak vize politikası güçlendirilecektir.
2010 yılı Stratejisinin uluslararası ilişkiler alanındaki politika öncelikleri olarak, Hırvatistan ve Türkiye ile üyelik müzakereleri sürdürülecek, Batı Balkanlarla olan istikrar ve ortaklık süreci hızlandırılacak, Kıbrıs sorununun çözümü için gereken destek verilmeye devam edecektir. Avrupa Komşuluk Politikası alanında özellikle İsrail, Moldova, Fas ve Ukrayna ile ikili ilişkilerin derinleştirilmesi sağlanacaktır. 2010 yılında Rusya ile yeni bir anlaşmanın müzakereleri yapılacak, Orta Asya stratejisi geliştirilecektir. Komisyon Dünya Ticaret Örgütü Doha Görüşmelerinin sonuçlanması ve uygulamaya konulması için aktif olarak çaba harcayacaktır.
Komisyon 2010 yılı Taslak Bütçesinde (kesin bütçeyi Nisan 2009’da sunacaktır), 2007–2013 dönemi Mali Çerçevesinde bütçe tahsisatlarında bazı değişiklikler önermiştir.
Taslak Bütçede “Büyüme ve istihdam için rekabetçilik” başlığı altındaki harcamalarda 2009 yılına oranla % 9’luk bir artış öngörülmektedir. Bunun alt başlıklara göre bütçe tahsisatları şu şekilde belirlenmiştir:
2008 yılı Aralık ayında onaylanan Avrupa Ekonomik İyileştirme Planının önemli bir parçasını, Avrupa Enerji Programı adı altında, AB’de enerji alanında projeler geliştirilmesi için öngörülen yeni bir finansman enstrümanı oluşturmaktadır. 2009–2010 dönemini kapsayan bu Programın bütçesi 3.500 milyon Avro olup, desteklenecek faaliyetler şöyle belirlenmiştir:
Büyüme ve istihdam için Uyum (Cohesion) ve Yapısal Fonlar, 2009 yılına göre % 2’lik artışla 980 milyon Avro’ya çıkarılmıştır.
Özgürlük, güvenlik ve adalet başlığı altındaki bütçe tahsisatı, 2009 yılına oranla %14 artırılmıştır ki, AB’nin bu alandaki faaliyetlerine verdiği önemi göstermektedir.
Uluslararası ilişkiler alanında ise Komisyon’un 2010 yılı Taslak Bütçesinde, Doğu Ortaklığı politikası çerçevesinde 2010–2013 dönemi için bütçeden 600 milyon Avro tahsis edilmiştir.