İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

SEÇİMLER BİTTİ SIRA LİZBON ANTLAŞMASI’NA GELİYOR

12 Haziran 2009 tarihinde (İrlanda’da Lizbon Antlaşması’nın reddedilmesinden tam 1 yıl sonra) İrlanda ile diğer 26 AB üyesi devlet, İrlanda’ya verilecek ‘garantiler’ konusunda uzlaşmaya vardılar.
SEÇİMLER BİTTİ SIRA LİZBON ANTLAŞMASI’NA GELİYOR

12 Haziran 2009 tarihinde (İrlanda’da Lizbon Antlaşması’nın reddedilmesinden tam 1 yıl sonra) İrlanda ile diğer 26 AB üyesi devlet, İrlanda’ya verilecek ‘garantiler’ konusunda uzlaşmaya vardılar. Söz konusu garantiler, İrlanda’nın Komisyonerini korunmasını; tarafsızlık; vergi politikası; sosyal, etik ve aile politikalarını kapsıyor. Bu hükümleri içeren taslak metin önce COREPER toplantısına ardından da AB Konseyi Zirvesi’ne sunulacak.

Garantilerin yasal bağlayıcılığının sağlanması ise soru işareti olmayı sürdürüyor. Belirlenecek hükümlerin Hırvatistan’ın katılım antlaşmasına eklenmesi veya Konsey kararı ile geçerlilik kazanması seçenekleri üzerinde duruluyor. Diğer yandan, İrlanda’da ikinci referandumun 2009 yılı Eylül ayı sonunda ya da Ekim ayı başında yapılması bekleniyor.

Ne var ki, İrlanda’ya özgü hükümlerin gündeme gelmesi, onay sürecinin tamamlandığı bazı üye devletlerde Antlaşma’nın referanduma sunulması gerektiği tartışmasını da beraberinde getiriyor. Başta İngiltere olmak üzere, Avusturya, Polonya, Hollanda ve İsveç’in de aralarında olduğu üye devletler İrlanda’ya verilen garantiler konusundaki kaygılarını dile getiriyorlar.  İngiltere’de yapılan yerel seçimlerden ve AP seçimlerinden galip çıkan Muhafazakar Parti, İrlanda’ya garantiler verilmesi halinde yeni bir Antlaşma’nın gündeme geleceğini ve bunun da İngiltere’de referandum yapılmasını gerektireceğini öne sürüyor. Parti lideri David Cameron, 2 Haziran 2009 tarihinde Avam Kamarası’na bu yönde bir öneri sundu. AP seçimlerinden güçlenerek çıkan Birleşik Krallık Özgürlük Partisi’nin de Antlaşma’ya muhalif bir tutum sergilemesi İngiltere’deki tartışmaların bir bakıma ‘AB aleyhinde’ cereyan etmesini beraberinde getiriyor.

Öte yandan, İrlanda’da ikinci referandumun olumlu sonuçlanması için hükümetin çalışmaları da devam ediyor. 18–19 Haziran 2009 tarihlerinde yapılacak AB Konseyi Zirvesi’nde, İrlanda Başbakanı’nın (Taoiseach) ikinci referandumun yapılacağı tarihi açıklaması bekleniyor. Bu doğrultuda, Antlaşma’nın 2010 yılı başında yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Diğer taraftan, ilk referandumun reddedilmesinde önemli rol oynayan ‘Libertas’ grubunun kurucusu Declan Ganley, ikinci referandumda kampanya yürütmeyeceğini açıkladı. Bu gelişmeyi Antlaşma’nın geleceği açısından olumlu bir adım olarak değerlendirenler çoğunlukta. Antlaşma’nın yürürlüğe girmesi için büyük çaba gösteren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, İrlanda’da ‘evet’ kampanyasını desteklemek için bu ülkeyi ziyaret edebileceğini açıkladı.

Diğer Yazılar