Toplantı, Kyoto sonrası anlaşmanın şeklini belirleme konusunda yetersiz kalmasına rağmen ülkeler müzakere pozisyonlarını ilk defa masaya yatırmış oldu. Toplantıya Japonya’nın sera gazı emisyonu düşürme hedefini açıklaması damga vurdu. Japonya Başbakanı Taro Aso, ülkesinin 2020 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 2005 oranına göre %15 düşürmeyi taahhüt ettiğini duyurdu. Bu hedef, Kyoto sözleşmesinin referans olarak belirlediği 1990 oranlarına göre sadece %8’lik bir düşüşe tekabül ediyor. Bu rakam çevre örgütleri başta olmak üzere tüm kesimlerden tepki gördü.
Öte yandan, Komisyon, Kyoto sonrası için AB hedefini 2020 yılına kadar sera gazı salımlarının 1990 yılına oranla %20 azaltılması olarak açıklamıştı. Ayrıca, gelişmiş ülkelerin de benzer hedefler açıklaması durumunda AB’nin bu hedefi %30’a çıkarabileceği belirtilmişti. Ancak, Bonn toplantısında ABD’nin taslak hedefi sera gazı salımlarını sadece 1990 yılı hedeflerine çekmek olarak açıklandı. Gözlemciler, Bonn toplantısı sırasında hem Avrupa Birliği’nin, hem de ABD’nin beklentileri karşılayamadığını ifade ettiler.
İklim değişikliği ile mücadelenin finansmanı konusunun 18-19 Haziran’da Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi’nde de gündeme gelmesi bekleniyor.