İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

ADALET VE İÇİŞLERİ KONSEYİ’NDE, AVRUPA SIĞINMA DESTEK OFİSİ KURULMASI ÖNERİSİ TARTIŞILDI

26-27 Şubat tarihlerinde üye ülkelerin adalet ve içişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Adalet ve İçişleri Konseyi’nde, Avrupa Komisyonu tarafından ortaya koyulan Avrupa Sığınma Destek Ofisi (European Asylum Support Office) kurulması önerisi görüşüldü.
ADALET VE İÇİŞLERİ KONSEYİ’NDE,  AVRUPA SIĞINMA DESTEK OFİSİ KURULMASI ÖNERİSİ TARTIŞILDI

26-27 Şubat tarihlerinde üye ülkelerin adalet ve içişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Adalet ve İçişleri Konseyi’nde, Avrupa Komisyonu tarafından ortaya koyulan Avrupa Sığınma Destek Ofisi (European Asylum Support Office) kurulması önerisi görüşüldü. AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı Ivan Langer, söz konusu önerinin ilgili kesimler tarafından bütünüyle benimsendiğini belirterek, dönem başkanlığı bitmeden bu yönde bir karar çıkmasına gayret sarf edeceklerini belirtti. Avrupa Komisyonu’nun Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Üyesi Jacques Barrot ise, Konsey’in verdiği destekten ötürü memnuniyet duyduklarını belirtti ve kurulması öngörülen destek ofisinin bireysel sığınma taleplerine ilişkin herhangi bir karar alma yetkisinin bulunmayacağına, ancak Üye Devletler arasındaki işbirliği ve dayanışmayı belirgin şekilde artıracağına dikkat çekti.

Bununla birlikte, Sığınma Destek Ofisinin kurulmasını olumlu olarak değerlendiren üye ülkeler, ofisin bir an önce faaliyete geçmesi yönünde çağrıda bulundu. Malta’nın İçişleri Bakanı Carmelo Misfud Bonnici, geçen yıl aynı döneme kıyasla Malta’ya gelen göçmen sayısında belirgin bir artış olduğuna dikkat çekerek, ofisin genel merkezinin Malta’da olmasını istediklerini belirtti.  İtalya’nın İçişleri Bakanı, Roberto Maroni, söz konusu önlemin mevcut koşullarda daha da önem kazandığını ifade ederek, 2008 yılında Lampedusa’ya gelen 30,000 göçmenden %75’inin sığınma talebinde bulunduğunu kaydetti. Yunanistan da söz konusu ofisin ivedilikle ve tercihen bir Akdeniz ülkesinde kurulması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, İsveç ve Finlandiya gibi güneyden gelen göçmen akışından en az etkilenen bazı üye ülkeler, kurulacak sığınma ofisinin rolünün gereğinden fazla abartılmaması gerektiğini belirtti. İngiltere’nin İçişleri Bakanı Jacqui Smith ise destek ofisinin rolünün göz ardı edilmemesi, ancak menşe ve transit ülkelerle olan işbirliğinin artırılması gereğine dikkat çekti. Üye ülkelerin çekincelerini dinleyen Jacques Barrot, sığınma ofisinin, Avrupa’nın tüm sığınma sorunlarının çözümü anlamına gelmediğini, Avrupa sığınma stratejisi oluşturulmasında Avrupa Komisyonu ve Üye Devletlerin tam yetkili olmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Hatırlanacağı gibi, 18 Şubat tarihinde, Avrupa Komisyonu, Avrupa Sığınma Destek Ofisi Kurulmasına ilişkin bir öneri sunmuştu. AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından ortak karar alma usulü uyarınca yürütülecek süreç neticesinde, söz konusu ofisin 2010 yılına kadar hayata geçirilmesi öngörülüyor. 

Diğer Yazılar