5. Dünya Su Forumu 16–22 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Üç yılda bir düzenlenen Forum Dünya Su Konseyi ve ev sahibi ülke tarafından ortak düzenleniyor. İstanbul’da düzenlenen beşinci Forumun ana teması “Farklılıkların Suda Yakınlaşması” oldu. Forumda altı alt tema işlendi: küresel değişim ve risk yönetimi; insani gelişimin ilerletilmesi ve Milenyum Gelişim Hedefleri; su kaynaklarının yönetimi ve korunması; yönetişim ve yönetim; finans; eğitim, bilgi ve kapasite geliştirilmesi.
Katılımın ücretli olduğu Foruma yaklaşık 24.000 kişi katıldı. Aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu birçok devlet başkanı katılımcılar arasında yer aldı. Forum kapsamında yapılan toplantılarda 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinin su kıtlığı ile karşılaşabileceği uyarısı yapıldı. Tatlı su talebinin her yıl 64 milyar metreküp arttığı belirtildi. Bu durumda su kaynaklarının yaratacağı rekabetin siyasi sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.
Öte yandan, 5. Dünya Su Forumu’nun açılışı ‘Suyun Ticarileşmesine Hayır’ Platformunun gösterilerine sahne oldu. Platform üyeleri ve aktivistler, forumu düzenleyen Dünya Su Konseyi üyeleri arasında büyük su şirketleri bulunduğunu belirterek forumun suyun ticarileştirilmesinin bir aracı olduğunu belirttiler. 20–22 tarihlerinde düzenlenen Alternatif Su Forumu sonuç bildirgesinde ise 5. Dünya Su Forumuna katılan tüm örgütlere ve devletlere, bunun şirket güdümlü son su forumu olması çağrısında bulunuldu. Dünyanın, Birleşmiş Milletler’in içinden çıkan ve üye devletleri tarafından desteklenen meşru, hesap verebilir, şeffaf ve demokratik bir su forumunun kurulmasına ihtiyacı olduğu ifade edildi.