Martın ikinci yarısında Dünya ve Türkiye önemli gelişmelere sahne olmaya devam ediyor. ABD ve AB mali krizin etkileri ve ekonomik durgunluk karşısında en uygun reçeteleri ortaya koymaya gayret ederken, Türkiye yerel seçim kampanyalarının en yoğun olduğu dönemi yaşıyor.
5. DÜNYA SU FORUMU İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
5. Dünya Su Forumu 16–22 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Üç yılda bir düzenlenen Forum Dünya Su Konseyi ve ev sahibi ülke tarafından ortak düzenleniyor.
AB KONSEYİ DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI ZİRVESİ YAPILDI
AB Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, 19–20 Mart 2009 tarihlerinde gerçekleştirildi. Ekonomik, mali ve sosyal durum, enerji ve iklim değişikliği, komşuluk politikası, Akdeniz için Birlik, Lizbon Antlaşması ve ABD ile ilişkilerin konuşulduğu Zirvenin ardından bir Sonuç Bildirgesi yayımlandı.
AB KONSEY ZİRVESİ’NDE, “DOĞU ORTAKLIĞI” GİRİŞİMİ ONAYLANDI
19–20 Mart tarihlerinde Brüksel’de üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen AB Konsey Zirvesi’nde, “Doğu Ortaklığı” (Eastern Partnership) girişimi için onay verildi.
LİZBON ANTLAŞMASI’NA İLİŞKİN YOL HARİTASI ŞEKİLLENİYOR
19 Mart 2009 tarihinde Çek Cumhuriyeti Dönem Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lizbon Antlaşması’nın İrlanda tarafından ikinci referandumda onaylanmasına ilişkin takvimin en geç 18–19 Haziran tarihlerinde yapılacak AB Konseyi Zirvesi’nde belirleneceği ifade edildi.
KIBRIS’TA KAPSAMLI MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler çerçevesinde kapsamlı çözüm bulunması amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Dimitris Hıristofyas arasında yürütülen müzakerelerin 23. tur görüşmesi 17 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirildi.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA “TÜRKİYE VE AB’DE CİNSİYET EŞİTLİĞİ” SEMİNERİ DÜZENLENDİ
Avrupa Parlamentosu’nda Liberal ve Demokrat Grubu (ALDE), TÜSİAD ve KAGİDER işbirliği ile 18 Mart 2009 tarihinde, “Türkiye ve AB’de Cinsiyet Eşitliği” başlıklı bir seminer düzenlendi.
KOMİSYON, ORTAK TARIM POLİTİKASI’NIN (OTP) SADELEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ YENİ BİR TEBLİĞ YAYIMLADI
Avrupa Komisyonu, 18 Mart günü OTP’nin sadeleştirilmesine yönelik 2005’ten bu yana kaydedilen gelişmeleri ve önümüzdeki yıllarda uygulanması beklenen politikaları değerlendiren bir tebliğ yayımladı.
AB’DE HAYVAN KESİMİ KONUSUNDAKİ ŞARTLAR HAYVAN REFAHINA DAHA DUYARLI HALE GETİRİLİYOR
Avrupa Parlamentosu tarım komitesi 16 Mart günü, Uluslar Avrupası Birliği (UEN) Polonyalı üyesi Janusz Wojciechowski’nin hazırladığı tavsiye raporunu kabul ederek, kesim sırasında hayvan refahının korunmasını düzenleyen 1993 tarihli direktifin değiştirilmesi yönündeki Komisyon önerisini onayladı.
AB’NİN ŞUBAT AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI
AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın 16 Haziran 2009’da açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon Şubat 2009’da bir önceki yılın Şubat ayına göre %1,2 artış gösterdi. Yıllık oran Ocak ayında %1,1 idi. Aylık enflasyon ise Şubat ayında bir önceki aya göre %0,4 arttı.
AB LİDERLERİ 5 MİLYAR AVRO DEĞERİNDEKİ FONUN KULLANIMI KONUSUNDA UZLAŞMAYA VARDI
AB liderleri son üç aydır Avrupa Birliği içerisinde tartışma konusu olan enerji, genişbant ve tarım alanındaki projelere ayrılacak toplam 5 milyar Avro değerindeki fonun kullanımına ilişkin plan konusunda 20 Mart 2009 tarihinde uzlaşmaya vardı.
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE AKKOR AMPÜLLERİN KULLANIMI SONA ERECEK
18 Mart 2009 tarihinde eko-dizaynla ilgili iki yeni tüzüğün kabul edilmesinin ardından Avrupa Komisyonu, verimli olmayan akkor ampullerin 2012 yılına kadar enerji tasarrufu sağlayan kompakt floresan ampullerle değiştirilmesini içeren planı yürürlüğe koydu
Adalet Divanı 1383/2003 sayılı Tüzüğün bazı hükümlerinin yorumlanması istemiyle Ön-Karar (preliminary ruling) yoluyla önüne gelen bir davada, Fikri Mülkiyet Haklarını (FMH) ihlal ettiğinden şüphelenilen malların imhası konusunda ithalatçı ile hak sahibinin anlaşmış olmalarının FMH’nı ihlal eden malların ithalatından sorumlu kişilere yetkili ulusal makamların ayrıca para cezası vermelerine engel olmayacağına karar vermiştir.
Adalet Divanı 1383/2003 sayılı Tüzüğün bazı hükümlerinin yorumlanması istemiyle Ön-Karar (preliminary ruling) yoluyla önüne gelen bir davada, Fikri Mülkiyet Haklarını (FMH) ihlal ettiğinden şüphelenilen malların imhası konusunda ithalatçı ile hak sahibinin anlaşmış olmalarının FMH’nı ihlal eden malların ithalatından sorumlu kişilere yetkili ulusal makamların ayrıca para cezası vermelerine engel olmayacağına karar vermiştir.
Avrupa Komisyonu çeşitli ülkelerin vergilendirmeye ilişkin mevzuatlarında AB mevzuatına aykırı hükümler bulunması nedeniyle 19 Mart’ta birtakım kararlar kabul etti.
AVRUPA KOMİSYONU’NUN ONAYLADIĞI ŞİRKET BİRLEŞMELERİ
Geçtiğimiz hafta Komisyon onayladığı şirket birleşme operasyonlarından çoğuna şartsız izin verirken bir tanesine belirli şartlar altında izin verdi.
Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada akaryakıt sektöründe kira veya intifa sözleşmelerinin muafiyetten yararlanma süresinin en fazla beş yıl olarak belirlendiği belirtilmiştir.
TÜRKİYE VE AB İLİŞKİLERİ ÜZERİNE DÜZENLENEN YARIŞMALAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Son günlerde, AB ve AB - Türkiye ilişkileri üzerine çeşitli yarışmalar düzenlenerek farklı bakış açılarının masaya yatırılması hedefleniyor. Yarışmalardan bir yenisi Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Europe’s World ortaklığında düzenleniyor.