20 Ocak 2014 tarihinde Brüksel’de gerçekleşen AB Dışişleri Bakanları Konsey toplantısında İran, Suriye ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan gelişmelere ilişkin kararlar alındı.
Toplantıda öncelikle İran’a uygulanan çeşitli yaptırımların altı aylık bir süre için askıya alınması kararlaştırıldı. AB Dışişleri ve Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton toplantı sonrası yaptığı açıklamada, daha önce İran ve E3/EU+3 (Çin, Rusya, ABD/Almanya, Fransa, İngiltere) arasında anlaşmaya varılan Ortak Eylem Planı çerçevesinde, İran’a uygulanan yaptırımların askıya alınma kararının 20 Ocak 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini açıkladı. AB Dışişleri Bakanları toplantısında alınan bu karar, Şubat 2014’te başlayacak müzakerelerde İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumla yaşadığı ihtilafa çözüm bulunması çabalarında ilk aşama olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda, AB ve İran arasında uzlaşılan konuların gelecek altı aylık sürede hayata geçirilmesine yönelik benzer adımlar görüşmelerin olumlu ilerlemesini sağlayacak. Ashton ayrıca, İran’ın yükümlülüklerini yerine getirmesini izlemede Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun sahip olduğu rolün önemine işaret etti.
AB Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınan diğer konu Suriye’de yaşanan gelişmeler ve buna ilişkin AB’nin aldığı pozisyon oldu. Suriye krizine diplomatik yollarla siyasi çözüm bulunması görüşünü yineleyen AB Bakanları, 22 Ocak’ta başlayan Cenevre II Konferansı’na verdikleri desteği ifade ettiler. Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ashton, 30 Haziran 2012 tarihinde yapılan Cenevre I mutabakatını esas alarak toplanan Cenevre II konferansını desteklediklerini kaydetti. AB, Suriye’nin egemenliğini, bağımsızlığını ve birliğini koruyarak demokratik bir siyasi geçiş gerçekleştirmesini amaçlıyor.
AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yapılan basın açıklamasında yer bulan bir diğer konu ise Orta Afrika Cumhuriyeti’nde artan şiddet olayları oldu. Bakanlar, ülkede artan çatışma ve istikrarsızlık ortamı nedeniyle endişelerini dile getirdiler ; Müslüman ve Hıristiyan gruplar arasında süren çatışmaları durdurmak ve istikrarı yeniden tesis etmek amacıyla bu ülkeye yaklaşık bin asker gönderme kararı aldılar. Ortak askeri güç niteliğini taşıyacak söz konusu AB gücünün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2127 sayılı kararı doğrultusunda Bangui bölgesinde güvenliğin sağlanmasına katkı sunması öngörülüyor. Ayrıca, BM ve AB ortaklığında Orta Afrika Cumhuriyeti’ne 366 milyon avro tutarında insani yardım yapılması kararlaştırıldı. AB Yüksek Temsilcisi Ashton, ortak askeri güç bünyesinde hangi ülkelerin asker bulunduracağının kesinleşmediğini kaydetti. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde olayların şiddetlenmesinin ardından Fransa daha önce bu ülkeye bin altı yüz asker göndermişti.