Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) 21 Ocak 2014 tarihinde AB Dönem Başkanı Yunanistan’a insan hakları konusunda belirlediği önerilerini sundu. Uluslararası Af Örgütü’nün söz konusu önerileri arasında; AB’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (European Convention on Human Righs – ECHR) müdahil olması; ayırımcılıkla mücadele; Roma halkının ve kadın haklarının korunması; kurumsal sorumluluk; göçmenlere ve mültecilere yönelik muamelelerin iyileştirilmesi konuları yer alıyor. Uluslararası Af Örgütü ayrıca AB Dönem Başkanı Yunanistan’a, AB’nin insan hakları odaklı bir yaklaşımı benimsemesi amacıyla çok disiplinli bir “AB-içi insan hakları” çerçeve stratejisi ve eylem planı geliştirmesi çağrısında bulundu.
AB’nin Hukuki İşler ve İnsan Haklarından Sorumlu Üst Düzey Yöneticisi Natacha Kazatchki, Uluslararası Af Örgütü’nün belirlediği söz konusu insan haklarına ilişkin altı maddelik öneriyi Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı Charalampos Athanasiou’nun gündemine sundu. Natacha Kazatchki Uluslararası Af Örgütü’nün önerileri ile ilgili yaptığı açıklamada, AB’nin insan haklarını koruma yükümlülüğünü etkin bir şekilde yeni Adalet ve İçişleri (Justice and Home Affairs – JHA) çok yıllı programına dâhil etmekle sorumlu olduğunu belirterek, özgürlük, güvenlik ve adalet alanlarının insan hakları ilkeleri çerçevesinde gelişmesi gerektiğini savundu.
Öte yandan, Bakan Charalampos Athanasiou ise insan hassasiyeti, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukukun özgürlüğü ve insan haklarına saygının AB’nin temel değerleri olduğunu hatırlatarak, AB Dönem Başkanı Yunanistan’ın da bu değerlerin AB’nin tüm politika alanlarına dâhil edilmesi ve iç ve dış politikalar arası uyumun sağlanması için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
Uluslararası Af Örgütü, insan hakları yükümlülüklerinin etkin uygulanması kapsamında, AB’nin insan haklarına ilişkin performansını ve dünya genelindeki etkisini sistematik olarak incelemekle beraber, gerekli gördüğü konularda ilgili AB kurumlarına önerilerini sunmaktadır.