Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu’nun aday ve potansiyel aday ülkeler ile ilgili genişleme stratejisini ve ilerleme raporlarını yayınlaması nedeniyle oldukça önemli gelişmelere sahne oldu.
AVRUPA KOMİSYONU GENİŞLEMEYE İLİŞKİN BELGELERİNİ YAYIMLADI
Avrupa Komisyonu 14 Ekim 2009 tarihinde AB’nin genişleme politikasına ilişkin “Genişleme Paketi” olarak adlandırılan yıllık raporlarını yayımladı.
AVRUPA KOMİSYONU’NUN 2009 TÜRKİYE İLERLEME RAPORU HAKKINDA İKTİSADİ KALKINMA VAKFI GÖRÜŞÜ
Avrupa Komisyonu Türkiye’nin üyelik yolundaki ilerlemesini değerlendirdiği on ikinci raporu yayınlamıştır.
Hırvatistan’la yürütülen üyelik müzakereleri Türkiye’yle aynı gün, 3 Ekim 2005 tarihinde başladı. Şu ana kadar 35 başlıktan 28 tanesi açıldı ve bunlardan da 20’si geçici olarak kapatıldı. Birçok müzakere başlığında ilerleme sağlanması bu süreçteki teknik hazırlıkların nihai aşamaya geldiğini gösteriyor.
Avrupa Komisyonu 14 Ekim’de 2009-2010 dönemi Genişleme Strateji Belgesini yayınladı. Bütün dünyada etkilerini ciddi düzeyde hissettiren finansal kriz ve ekonomik durgunluk bu belgeyi de önemli oranda etkiledi.
AB İLE GÜNEY KORE ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI PARAFE EDİLDİ
İki yıl süren bir müzakere sürecinin sonucunda, otomotiv sektörünün dile getirdiği kaygılara rağmen, Ticaretten sorumlu Komisyon Üyesi, Catherine Ashton ve Güney Kore Ticaret Bakanı Kim Jong-hoon, AB ve Güney Kore arasında Serbest Ticaret Anlaşması imza sürecini 15 Ekim’de başlattı.
20 AB ÜLKESİ SÜT ÜRETİCİLERİ İÇİN MALİ YARDIM İSTİYOR
12 Ekim’de Viyana’da toplanan 20 AB ülkesi (Fransa, Almanya, İspanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, İtalya ve Polonya) Tarım Bakanları, süt üreticilerine 2010 yılında AB bütçesinden 300 milyon Avro’luk mali yardım desteği verilmesini talep ettiler.
AB SON 50 YILDA YAYIMLADIĞI DÖKÜMANLARI İÇEREN DİJİTAL BİR KÜTÜPHANE OLUŞTURDU
AB’nin son 50 yılda yayımladığı yayınlardan oluşan online dijital kütüphane 18 Ekim’de Frankfurt kitap fuarında tanıtıldı.
1. AVRUPA YENİLİKÇİLİK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Birinci Avrupa İnovasyon Zirvesi 13–14 Ekim 2009 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirildi.
ECTA, TELEKOMÜNİKASYON ALANINDA YENİLİKÇİLİĞİN ARTIRILMASI İÇİN AVRUPA KOMİSYONU’NA ÇAĞRIDA BULUNDU
Avrupa Rekabetçi Telekomünikasyon Derneği (ECTA), telekomünikasyon sektöründe uygulanan mevcut politikanın rekabet ve yatırımın önünde engel oluşturduğunu açıkladı.
AVRUPA HASTALIK ÖNLEME VE KONTROL MERKEZİ (ECDC) YENİ YILLIK EPİDEMİYOLOJİ RAPORUNU YAYINLADI
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi 12 Ekim’de Avrupa Birliği’ndeki 47 bulaşıcı hastalıktaki gelişmelerin incelendiği üçüncü yıllık epidemiyoloji raporunu yayınladı.
FOTOGRAFİK JELATİNİN ÇEK CUMHURİYETİ’NE İTHALATINA İZİN VERİLDİ
AB Bakanlar Konseyi 9 Ekim’deki toplantısında fotografik jelatinin Çek Cumhuriyeti’ne ithalatına ilişkin izne karşı çıkmama kararı aldı. Fotografik jelatin sığırın omurgasından alınan bir maddeden yapılıyor.
Avrupa Komisyonu, uyarı mektuplarına rağmen AB gıda güvenliği mevzuatını iç hukuk sistemlerine aktarmada başarısız olan beş üye ülkeye karşı ihlal işlemlerinde bir sonraki adımı uygulamaya geçti.
ÇİN BAZI ÇELİK ÜRÜNLERİNE AB’NİN UYGULADIĞI ANTİ DAMPİNG VERGİSİNİ DTÖ PANELİNE GÖTÜRÜYOR
Çin Ocak 2009’dan bu yana çelik vida ve civata ihracatına AB’nin uygulamakta olduğu anti damping vergisine ilişkin ihtilafın çözümü için Dünya Ticaret Örgütüne gitme kararı aldı.
ABD İLE AB’NİN ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ BAZI ÜLKELER DOHA GÖRÜŞMELERİNDE HİZMETLER ALANINDA UZLAŞMA ARAYIŞINDA
Doha görüşmelerinin en önemli parçasını hizmetlerin oluşturduğu konusunda hemen tüm ülkeler hemfikir olmakla birlikte, hizmetlerin serbestleştirilmesinde bazı ihtilafların giderilmesi amacıyla ABD ile AB’nin başını çektiği ülkeler grubu bir ara formül bulmak amacıyla 13-14 Ekim tarihlerinde Washington’da bir araya geldiler.