Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış 27-28 Ekim tarihlerinde temaslarda bulunmak üzere Finlandiya’ya gitti. Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde Türkiye-AB ilişkileri konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye'nin AB'ye tam üyelikte kararlılığını bir kez daha dile getiren Bağış, 1999 yılında Türkiye'nin adaylık statüsünü kazandığı Helsinki'de yakalanan ruhun yeniden canlandırılması gerektiğini ifade etti ve Finlandiya'nın şimdiye kadar Türkiye'ye verdiği desteği devam ettirmesini istedi.
Bağış, Türkiye'nin AB kriterlerini karşılamak için sadece son bir yılda sayısız reform yaptığını belirterek, bu reformları özetledi ve AB üyeliğinin daha çok reform yapılmasının önündeki en büyük motivasyon kaynaklarından biri olduğunu kaydetti. Bağış, Türkiye’nin tam üyelik hedefinde kararlı olduklarını ve bu hedeften vazgeçmeyeceklerini bildirdi. Bağış, Türkiye'nin şimdi değil, kriterleri karşıladıktan sonra üye olacağını, dolayısıyla mevcut durum göz önüne alınarak değerlendirme yapılmaması gerektiğini söyledi. Bağış, Aralık ayında Çevre faslını müzakerelere açmayı planladıklarını belirtti. Bağış, Türkiye'nin tam üyeliğinden sadece kendisinin değil, aynı zamanda AB'nin de kazançlı çıkacağına işaret etti. Bağış, Türkiye'nin AB'nin önündeki pek çok sorunun çözümünde etkin rol oynayabileceğini, diğer Müslüman ülkeler için de bir esin kaynağı oluşturabileceğini kaydetti. Türkiye'nin AB tarafından reddedilmesinin bu ülkelerce olumsuz bir mesaj olarak algılanacağına dikkati çekti.
Bağış, Almanya'daki seçimlerin Türkiye'nin üyelik sürecine etkisine ilişkin bir soruya karşılık, Başbakan Angela Merkel'in sadece koalisyon ortağının değiştiğini, ne Türkiye, ne de Almanya'da herhangi bir siyasetçinin iki ülke arasındaki köklü ilişkileri derinden etkileyemeyeceğini belirtti.
Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak da Bağış, gelinen süreci özetleyerek, Türk tarafı olarak bu sorunun çözümlenmesini istediklerini belirtti. Bağış, terörizmle mücadele konusuna da değinerek, bu mücadelenin uluslararası bir mücadele olduğunu ve bu sorunu hiçbir ülkenin tek başına çözemeyeceğini belirtti.
Bağış, temasları çerçevesinde Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ve Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin AB üyeliği, enerji gibi konular gündeme geldi. Görüşmede, Finlandiyalı Dışişleri Bakanı Stubb, ülkesinin Kıbrıs sorununun çözümü için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtirken, Bakan Bağış da Türk tarafının çözüm yönündeki kararlılığını ifade etti. Bağış’ın AB'nin enerji faslını hala müzakerelere açmamasından dolayı Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi üzerine Stubb da Finlandiya olarak enerji faslının açılmasını desteklediklerini belirtti. Görüşmede, Türkiye'nin AB üyelik süreci de gündeme geldi. Finlandiyalı Bakanın, Fransa'nın Türkiye için imtiyazlı ortaklık önerisini artık dile getirmediğine işaret ettiği kaydedildi.
Devlet Bakanı Egemen Bağış, Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ve Finlandiya Göç ve Avrupa İşleri Bakanı Astrid Thors ile bir araya geldi. Thors ve Bağış görüşmesinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ve bununla ilgili konuların yanı sıra iki ülke arasında nükleer enerji ve göç alanlarında işbirliği imkanları ele alındı. Thors, aynı zamanda Finlandiya'nın Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine verdiği desteği sürdüreceğini belirtti. Bakan Bağış ayrıca, Finlandiya meclisinin AB işlerinden sorumlu büyük komitesi başkan yardımcısı Eero Akaan Pettila ile de bir araya gelerek, parlamento binasındaki Avrupa bilgi merkezi hakkında brifing aldı.