İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

TRANSPARENCY INTERNATIONAL YILLIK YOLSUZLUK RAPORU AÇIKLANDI

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) (TI), tarafından hazırlanan Küresel Yolsuzluk Raporu ve Yolsuzluk Algısı Endeksi 17 Kasım’da açıklandı. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Dünya Bankası (DB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) işbirliği ile hazırlanan Yolsuzluk Algılama Endeksi, yolsuzluğu ölçme araçları arasında en etkili araştırma olarak biliniyor.
TRANSPARENCY INTERNATIONAL YILLIK YOLSUZLUK RAPORU AÇIKLANDI

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) (TI), tarafından hazırlanan Küresel Yolsuzluk Raporu ve Yolsuzluk Algısı Endeksi 17 Kasım’da açıklandı. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Dünya Bankası (DB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) işbirliği ile hazırlanan Yolsuzluk Algılama Endeksi, yolsuzluğu ölçme araçları arasında en etkili araştırma olarak biliniyor. İçinde 180 ülke bulunan endeks tüm dünyada 1995 yılından bu yana hazırlanıyor.

2009 yıllı raporu ve 2009 endeksi Danimarka’da yolsuzluğun olmadığını ortaya koydu. Yolsuzluk Algısı Endeksine göre en az yolsuzluğun olduğu 10 ülke arasında 4 Avrupa Birliği ülkesi ilk sıralarda yer alıyor: Danimarka (2.), İsveç (3.), Finlandiya ve Hollanda (6.). Dünya genelinde ise birinci sırada Yeni Zelanda var. Transparency International, gelişmiş ülkelerin yolsuzluğun önünü kesmek için uluslararası düzeyde daha fazla gayret göstermeleri gerektiğini belirtiyor. TI başkanı Huguette Labelle, kara para transferine müsaade eden bankacılıkta gizliliği örnek göstererek, ‘Kara paranın, emniyetli bir sığınağı olmamalı. Tüm bahaneleri ortadan kaldırma zamanı geldi.’ şeklinde bir açıklama yaptı. Her yıl olduğu gibi, savaşların ve süregelen çatışmaların yaşandığı kırılgan ve istikrarsız ülkelerden Afganistan ve Somali en fazla yolsuzluğun bulunduğu ülkeler olarak algılanıyorlar.

Diğer AB ülkelerinin Yolsuzluk Algısı Endeksindeki sıralamaları ise şu şekilde:  Lüksemburg (12.), Almanya ve İrlanda (14.), Avusturya (16.), Birleşik Krallık (17.), Belçika (21.), Fransa (24.), Kıbrıs, Slovenya ve Estonya (27.), İspanya (32.), Portekiz (35.), Malta (45.), Macaristan (46.), Polonya (49.), Çek Cumhuriyeti ve Litvanya (52.), Litvanya ve Slovakya (56.), İtalya (63.), Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya (71.) Türkiye ise 61. sırada yer alıyor.

Listede puanlar 0 ile 10 arasında değişiyor. Puanı 10’a yakın ya da yüksek ülkeler en az yolsuzluk yapıldığına inanılan ve yolsuzluk algılamasının en düşük olduğu ülkeler olarak biliniyor. Türkiye 2008 yılında 4,6 puan ile 58’inci sırada bulunurken bu yıl 4,4 puan ile 61’inci sıraya indi. Küresel krizle birlikte yolsuzluk algısı da artıyor. Bu artış hem Türkiye hem de bölge ülkelerinde yaşanıyor. 

Küresel Yolsuzluk Raporu’na şu linkten ulaşılabilir: http://www.transparency.org/publications/gcr

Yolsuzluk Algısı Endeksine şu linkten ulaşılabilir: http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2009/cpi_2009_table

Diğer Yazılar