İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

SLOVENYA VE MALTA LİZBON ANTLAŞMASI’NI ONAYLADI

29 Ocak 2008 tarihinde Slovenya Parlamentosu’nda yapılan oylamaya katılan 90 Parlamenterin 74’ünün evet oyu vermesiyle, Slovenya, Lizbon Antlaşması’nı onaylayan ikinci üye ülke oldu.
SLOVENYA VE MALTA LİZBON ANTLAŞMASI’NI ONAYLADI

29 Ocak 2008 tarihinde Slovenya Parlamentosu’nda yapılan oylamaya katılan 90 Parlamenterin 74’ünün evet oyu vermesiyle, Slovenya, Lizbon Antlaşması’nı onaylayan ikinci üye ülke oldu. Oylama sonucunu memnuniyetle karşılayan AB Dönem Başkanı Slovenya’nın Başbakanı Janez Jansa, Lizbon Antlaşması ile AB üye ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha etkili bir şekilde yürütülmesi ve ortak politikalar üretilerek bütünleşmenin derinleştirilmesinin sağlanmasının yanı sıra Birliğin etkili bir küresel aktör olma fırsatını yakalayacağını vurguladı. Jansa, ayrıca, üye ülkelerdeki onay sürecinin başarılı bir şekilde yürütülerek, Haziran ayı sonuna kadar 20 üye ülkede Antlaşma’nın onaylanmasını beklediklerini ifade etti. Jansa, Dönem Başkanı olarak Slovenya’nın önceliklerinden birinin onay sürecinin yakından izlenmesi olduğunun altını çizdi.

Aynı gün Malta ulusal parlamentosunda yapılan oylama neticesinde, Lizbon Antlaşması’nın oybirliğiyle onaylanması kararlaştırıldı. Böylelikle, Malta, 17 Aralık 2007 tarihinde Macaristan ve Slovenya’nın ardından Antlaşma’yı onaylayan üçüncü üye ülke oldu. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Slovenya ve Malta’da yapılan oylama sonuçlarına ilişkin açıklamada, Antlaşma’yı onaylayan her üç ülkenin de 2004 yılında Birliğe katılan ülkeler olmasının sembolik açıdan önemli olduğunu kaydetti.

Bununla birlikte, Lizbon Antlaşması’na ilişkin referanduma gitme kararı alan tek ülke olan İrlanda’da ise referandum tarihinin gelecek haftalarda netlik kazanacağı açıklandı. İrlanda’nın Avrupa İşleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Dick Roche, referanduma ilişkin yasa taslağının tamamlanmak üzere olduğunu ve 10 gün içerisinde kabul edilmesinin beklendiğini belirtti. Bu doğrultuda, söz konusu yasa onaylandıktan sonra 30 ila 90 gün içerisinde referanduma gidilmesi gerekiyor. Roche, bir sonraki adım olarak yaklaşık 5-6 milyon Avro’luk bütçeye sahip bir referandum komisyonu kurulmasının planlandığını belirtti. Öte yandan, yapılan son anketler, halkın büyük çoğunluğunun halen kararsız olduğunu gösteriyor.

Slovakya’da ise siyasi partiler arasında yaşanan anlaşmazlıklardan ötürü Lizbon Antlaşması onaylanamıyor. Merkez sağın temsil ettiği muhalefet partisi, Hükümet’in sunduğu yeni yasa tasarısının basın özgürlüğüne önemli kısıtlamalar getirdiğini öne sürerek, Lizbon Antlaşması’nı onaylamayı reddediyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından da eleştirilen söz konusu yasa tasarısı üzerinde ilgili taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması nedeniyle, Lizbon Antlaşması’na ilişkin oylama üçüncü kez ertelendi. Yeni oylama tarihi 7 Şubat 2008 olarak belirlendi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Hans Gert Poettering konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Slovak politikacılara üzerlerine düşen siyasi sorumluluğu yerine getirmeleri çağrısında bulundu. Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda ise Lizbon Antlaşması’nın onaylanmasının ulusal yasalara bağlı olması fikrine tamamen karşı çıktığını, tüm üye ülkelerin aynı şekilde hareket etmesi halinde, Avrupa’da hiçbir zaman ilerleme kaydedilemeyeceğini söyledi.

Lizbon Antlaşması hakkındaki bilgi notuna ve üye devletlerdeki onay sürecine ilişkin tabloya İKV web sitesinden ulaşabilirsiniz (www.ikv.org.tr ).

Diğer Yazılar