İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ’NİN 24. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 24. toplantısı 10–11 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi. İki gün süren toplantıda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye`nin içinde bulunduğu tartışmalı ortamdan çıkabilmesi için, AB reform sürecine ara vermeden devam etmesi gerektiğini belirtti.
TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ’NİN 24. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 24. toplantısı 10–11 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi. İki gün süren toplantıda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin içinde bulunduğu tartışmalı ortamdan çıkabilmesi için, AB reform sürecine ara vermeden devam etmesi gerektiğini belirtti. Türk halkının, AB sürecinin işlemesi konusunda kararlılık içinde olduğunu belirten Gül, Türk toplumunun, geçmişinde önemli inkılâp ve dönüşümleri başardığını hatırlatarak, bu defa da yeni bir çağdaşlaşma aşamasına ulaşacak öz güven ve yeteneğe sahip olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca reformların Türkiye'yi daha güçlü kılacağına inandığını da dile getirdi. Toplantıya, Abdullah Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile AB Ekonomik ve Sosyal Komite (ECOSOC) Başkanı Dimitris Dimitriadis de katıldı.

Toplantıda bir araya gelen taraflar, Türkiye’de gerçekleştirilmekte olan Anayasa reformunu da ele aldı. Toplantı sonunda Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin eş-başkanları Şemsi Bayraktar ve Bryan Cassidy imzalı yayımlanan ortak bildiride, reform sürecinin, Türkiye’yi AB’ye yakınlaştıracak bir fırsatlar penceresi olarak görülmesi gerektiği belirtilerek; Türk Hükümetine, anayasal ve kurumsal reformlarla ilgili olarak Türk sivil toplumuyla geniş tabanlı bir fikir birliğine ulaşması çağrısında bulunuldu.

Sivil toplumun gelişimini ve kamu politikalarının şekillendirilmesine dâhil olmasını güçlendirmeye yönelik olarak Katılım Ortaklığı Belgesi’nde yer alan kısa vadeli önceliğin memnuniyetle karşılandığının belirtildiği bildiride, Türk Hükümeti ile Türk örgütlü sivil toplumu arasında kalıcı bir diyalog mekanizmasının oluşturulması ihtiyacının da altı çizildi. Bildiride ayrıca, Slovenya ve Fransa Dönem Başkanlıklarına, sivil toplum için özel öneme sahip olan fasıllarda (örn; istihdam ve sosyal politika, yargısal ve temel haklar, kültür ve eğitim gibi) müzakerelerin açılması yönünde çağrıda bulunulurken; Türk Hükümeti de, önceden belirlenmiş olan açılış ve kapanış kriterlerini uygulamaya devam etmeye davet edildi. 

Bilindiği üzere, 24. toplantısı 10–11 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen Türkiye- AB Karma İstişare Komitesi, Ankara Anlaşması’nın 27. maddesi doğrultusunda Kasım 1995’de oluşturuldu. Türkiye ve AB’deki ekonomik ve sosyal kesimleri bir araya getiren KİK’te, Türkiye ile Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’nden toplam 18’er üye yer alıyor. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin bir sonraki toplantısı, 2008 yılının ikinci yarısında, Fransa’da gerçekleştirilecek.

Diğer Yazılar