WINDOW TO TURKEY-3 SEMİNERİ BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
17 Nisan 2008 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) katkılarıyla İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından düzenlenen ‘Window to Turkey’ seminerler dizisinin üçüncüsü Brüksel’deki İstanbul Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bilindiği üzere, ‘Window to Turkey’ seminerler dizisi, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve diğer AB kurumlarında Türkiye ile ilgili çalışmalar yapan uzmanlara bilgi aktarılmasını amaçlıyor. Diğer iki seminerde olduğu gibi, bu seminerde de, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye biriminin hemen hemen tüm çalışanları hazır bulundu. AP üyeleri ve AB Konseyi yetkilileri ile ilgili düşünce kuruluşları ve sivil toplum temsilcilerinin de geniş katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek konuşmacı olarak yer aldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile İKV Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu tarafından yapılan açış konuşmalarında, Türkiye-AB ilişkilerindeki mevcut durum değerlendirildi ve başta Türk işadamlarına uygulanan vize sorunu, Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ve taşımacılığa ilişkin kotalar olmak üzere, Gümrük Birliği’nin işleyişinden kaynaklanan sorunlara dikkat çekildi.
Açış konuşmalarının ardından bir sunum yapan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, ilk olarak, Türkiye’nin son yıllarda sergilediği ekonomik performansa değindi. Devlet Bakanı Şimşek, bu çerçevede, 2001 ila 2007 yılları arasında Türkiye’nin ihracat performansının belirgin şekilde iyileştiğini ifade ederek yıllık ortalama değişim açısından ihracat performansları kıyaslandığında, dünya ortalamasının % 6, Avro alanı ortalamasının ise % 4,7 olduğunu vurgulayarak, bu rakamın Türkiye için %15 olduğu, 2007 yılı ihracatının ise 107,2 milyar Dolar’a ulaştığı bilgisini verdi.
Türkiye ekonomisi, kamu sektörü ve mali sektörle ilgili kapsamlı değerlendirmeler içeren konuşmasında, Türkiye’de öncelikli olarak yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi ve siyasi istikrarın sağlanmasına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Devlet Bakanı Şimşek, ancak bu şekilde Türkiye’de hedeflenen üretim potansiyelinin yakalanabileceğini ve AB’nin de Türkiye’deki iş potansiyeline kayıtsız kalamayacağını kaydetti. Bakan Şimşek, ayrıca, Türkiye’de okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve engelli kişilere yönelik uygun çalışma koşullarının oluşturulmasının yanı sıra yeni bir sağlık sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasına yönelik özel projeler üretilmesine devam edileceğini belirtti.
Türkiye-AB gündemine ilişkin olarak ise, Türkiye’nin, AB’ye katılım sürecinde gerekli kurumsal ve yasal yükümlülükleri yerine getireceğinin altını çizen Şimşek, bununla birlikte, AB’ye tam üyeliğin dışında hiçbir seçeneğin kesinlikle kabul edilemeyeceğini ifade etti.