27 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı için hazırlanan ve AB’nin toplantıya ilişkin pozisyonunu içeren Ortak Tutum Belgesi, 21 Mayıs 2008 tarihinde AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) tarafından onaylandı. Ortak Tutum Belgesi’nde, reform sürecinin hızlandırılması ve sivil-asker ilişkilerinin AB standartlarına ulaştırılması üzerinde duruluyor. Belgede, Güneydoğu konusuna kapsamlı çözüm bulunması gerektiği de vurgulanıyor. Diğer taraftan, Türkiye’nin, Katma Protokol’ün uygulanmasından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesine değinilerek Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla iki lider arasında başlatılan görüşmelerin Birleşmiş Milletler çerçevesinde yürütülmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu bağlamda, AB’nin de oluşacak çözüme destek vermesi çağrısında bulunuluyor. Öte yanda, GKRY’nin uluslararası örgütlere katılımının Türkiye tarafından veto edilmemesinin önemi belirtiliyor.
Türkiye’nin öncelikli konuları ise; müzakere sürecinin diğer aday ülkelerle eşit koşullarda yürütülmesi, üçüncü ülkelerle sürdürülen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine, Gümrük Birliği çerçevesinde Türkiye’nin de dahil edilmesi ve Türk vatandaşlarına uygulanan vize sorununun çözülmesi. Aynı zamanda, kota sorununa yönelik bir yaklaşım geliştirilmesine de Türkiye’nin tutumu kapsamında yer veriliyor.
Bilindiği üzere Ortaklık Konseyi, 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’nın 23. Maddesi uyarınca kuruldu. Ortaklık Konseyi, AB üye devletlerinin temsilcileri, Türk hükümetinin temsilcileri ve Konsey ile Komisyon yetkililerinden oluşuyor. Kararların oybirliği ile alındığı Ortaklık Konseyi’nde Türkiye’nin ve AB’nin birer oy hakkı bulunuyor.