Makedonya’da 1 Haziran’da gerçekleştirilen genel seçimlerde, Başbakan Nikola Gruevski’nin VMRO-DPMNE Partisi oyların %48’sini alarak 120 sandalyeli parlamentoda 60 sandalye elde etti.
Ancak ağırlıklı olarak Arnavutların yaşadığı bölgelerde, seçim sırasında ve sonrasında meydana gelen şiddet eylemleri, seçim sonuçlarına gölge düşürdü. Makedonya’da bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçim gözlem misyonu, yayımladığı raporunda, seçimlerde uluslararası standartların gözetilmemesini eleştirdi. Konu ile ilgili bir basın açıklamasında bulunan Avrupa Komisyonu’nun Genişleme’den Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, Birliğin Makedonya’nın AB üyeliğine destek vermeyi sürdürdüğünü, ancak serbest ve adil seçimlerin AB’ye katılım sürecinde siyasi kriterlerin çok önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Rehn ayrıca, meydana gelen şiddet olaylarının soruşturularak, faillerin adalete teslim edilmesi yönünde çağrıda bulundu.
Yaşanan olayların ardından, Makedon yetkililer, birçok oy merkezindeki seçim sonuçlarının iptal edildiğini açıkladı. AB Dönem Başkanı Slovenya ise yayımladığı bildiride, 1 Haziran’daki seçimlerde şiddet eylemlerinden etkilenen bölgelerde yeniden oylamaya gidilmesinin gerekli meşruiyeti sağlayacağı görüşünde olduğunu belirtti. Bildiride, ayrıca, kurulacak yeni hükümetin reform çabalarını artırması teşvik edildi.
Seçimlerde yaşanan olayların, Avrupa Komisyonu tarafından Ekim ya da Kasım ayında yayımlanması beklenen İlerleme Raporu’nu ne şekilde etkileyeceği ve Makedonya ile katılım müzakerelerinin başlatılması tavsiyesine raporda yer verilip verilmeyeceği ise, henüz netleşmedi. Bilindiği gibi, katılım müzakerelerinin başlatılabilmesi için, Aralık 2005 tarihinde adaylık statüsünü kazanan Makedonya’nın, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen açılış kriterlerini yerine getirmesi gerekiyor. Bu kapsamda, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’ndan kaynaklanan taahhütlerin yerine getirilmesi, siyasi partiler arasında diyaloğun geliştirilmesi, polis reformu ve yeni yolsuzlukla mücadele yasasının uygulamaya konması, istihdam politikasında reform ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi koşulların karşılanması bekleniyor. Siyasi kriterler bölümünde ise, serbest, adil ve demokratik seçimler yapılmasının önemi vurgulanıyor.