İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

2008 YILI İSTİHDAM ORTAK RAPORU KABUL EDİLDİ

Üye ülkelerin Lizbon Stratejisi öncelikleri çerçevesinde hazırladıkları ulusal reform programlarının istihdam alanındaki uygulamalarını değerlendiren Avrupa Komisyonu’nun 2008 Yılı İstihdam Ortak Raporu 29 Şubat 2008 tarihinde AB İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konseyi’nde kabul edildi.
2008 YILI İSTİHDAM ORTAK RAPORU KABUL EDİLDİ

Üye ülkelerin Lizbon Stratejisi öncelikleri çerçevesinde hazırladıkları ulusal reform programlarının  istihdam alanındaki  uygulamalarını değerlendiren Avrupa Komisyonu’nun 2008 Yılı İstihdam Ortak Raporu 29 Şubat 2008 tarihinde AB İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konseyi’nde kabul edildi.

Raporda bütün üye ülkelerde istihdam durumunun iyileşme gösterdiği; son iki yılda yaklaşık 6,5 milyon istihdam yaratıldığı ve 2009 yılına kadar başta hizmetler ve imalat olmak üzere bütün sektörlerde bu sayıya 5 milyon daha ilave olması beklendiği ifade ediliyor. 2008’de işsizlik oranının -1980’lerin ortalarından beri kaydedilen en düşük oran olan- %7’nin altına düşeceğinin öngörüldüğü raporda; %17,4 dolayındaki genç nüfus işsizliği ile  eğitim ve öğretim alanındaki yatırım eksikliğinin ele alınması gereken önemli sorunlar olduğunun altı çiziliyor. Raporda ayrıca şu hususlar vurgulanıyor:

  • Kadın istihdam oranı (%57,2 ve 2010 yılına kadar hedef oran %60) ve yaşlı çalışanlar oranı (%43,5 ve 2010’a kadar hedef oran %50),  AB genelinde hızla artış gösteriyor; ancak, 2010 yılı hedeflerine ulaşılması için istihdam hacminin 20 milyon artırılması gerekiyor.
  • İşsizlik oranı 2005’te %8,9’dan 2006’da %8,2’ye düştü ve hemen hemen bütün üye ülkeler bu eğilime katkıda bulundu. Kadın ve erkek çalışanların işsizlik oranı sırasıyla %9 ve %7,6’ya indi. Uzun vadeli işsizlik oranı da %3,6’dan %4’e düştü. Bununla birlikte birçok üye ülkede genç nüfusun işsizlik oranı %17,4 ile sorun teşkil ediyor.
  • Sağlık, yaşlı bakımı, eğitim, küçük esnaf ve sanatkarlık işleri ile mühendislik gibi  artan sayıda alanda işgücü ve kalifiye eleman sıkıntısı bulunuyor. Bu sorunu çözmek amacıyla AB’nin bölgeler ve üye ülkeler arasında işgücü hareketliliğinin geliştirmesinin yanı sıra göçmenlerin ekonomik ve sosyal entegrasyonlarının sağlanmasına yönelik önlemleri de içeren bir göç politikası belirlemesi üzerinde duruluyor.

Diğer Yazılar