İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA TOPLANTILAR DÜZENLENDİ

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 25 Şubat tarihinde, Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi ve Barış (CDRSEE) Ortak Tarih Projesi kapsamında tarihçiler ve uzmanlar tarafından Balkan ülkelerinin tarihine ilişkin olarak hazırlanan dört kitabın tanıtıldığı bir toplantı düzenlendi.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA TOPLANTILAR DÜZENLENDİ

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 25 Şubat tarihinde, Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi ve Barış (CDRSEE) Ortak Tarih Projesi kapsamında tarihçiler ve uzmanlar tarafından Balkan ülkelerinin tarihine ilişkin olarak hazırlanan dört kitabın tanıtıldığı bir toplantı düzenlendi. Projenin hedefinin, bugüne kadar milliyetçi duygularla ve etnik merkezli bir yaklaşımla gerçekleştirilen tarih yazımının yerine objektif tarih anlayışının kazandırılması olduğu ifade edildi. Bu bağlamda, her kitapta modern Balkan tarihinin bir dönemi ele alınıyor: Osmanlı İmparatorluğu, Uluslar ve Devletler, Balkan Savaşları, İkinci Dünya Savaşı. İngilizce, Sırpça, Yunanca, Hırvatça, Boşnakça, Arnavutça ve Makedonca hazırlanan kitapların Türkçe ve Japonca olarak da 2008 yılı içinde basılacağı belirtildi. Öte yandan kitapların ilk ve orta dereceli okullara gönderildiği ve kullanılmaya başlandığı ifade edildi. Toplantıya katılan AP üyeleri Avrupa Birliği’nin Balkanlar’a eğitim ve barış anlamında yeterli yatırımı yapmadığını vurguladılar.

26 Şubat tarihinde ise Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Öğretim, Kültür ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Jan Figel, AP’de yaptığı konuşmada, kültür ve eğitim alanında 2008 yılında gerçekleştirilecek girişimler hakkında bilgi verdi. Figel, Erasmus Mundus II programının en kısa sürede kabul edilmesinin önemine değinerek bu programın öğrenci hareketliğini artıracağını ifade etti. Diğer taraftan Figel, 2008 Avrupa Kültürler Arası Diyalog Yılı’nın, Avrupa’nın paylaşılan değerler bütünü olarak sunulmasına katkı sağlayacağını belirtti. Jan Figel aynı zamanda genç işsizliği oranının bazı üye devletlerde halen yüksek olduğunu ve bu bağlamda kalıcı diyalog kurulmasının faydalı olacağını vurguladı.

Diğer Yazılar