ALMANYA VE FRANSA ‘AKDENİZ İÇİN BİRLİK’ KONUSUNDA UZLAŞMAYA VARDI
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 3 Mart 2008 tarihinde bir araya gelerek ‘Akdeniz İçin Birlik’ konusunda uzlaşmaya vardılar. Buna göre Avrupa’nın güneyinde yer alan ülkelerle Kuzey Afrika ülkelerini bir araya getirecek olan ‘Akdeniz İçin Birlik’e Akdeniz’e kıyısı olmayan AB üye ülkeleri de ‘ortak ya da gözlemci’ statüsünde katılacak. İki ülkenin uzlaşmaya vardığı hususların 13-14 Mart 2008 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek AB Konseyi Zirve Toplantısı’nda onaylanması bekleniyor.
Bilindiği üzere ‘Akdeniz İçin Birlik’ fikri ‘Akdeniz Birliği’ adıyla Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından ilk defa 2007 yılında seçim kampanyası sırasında dile getirilmişti. Sarkozy, Akdeniz’e kıyısı olan 5 AB üyesi ülke (Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta) ile 5 Kuzey Afrika ülkesinin (Fas, Cezayir, Tunus, Moritanya ve Libya) bir araya gelmesini önermişti. Fransa, Akdeniz Birliği’nin terörle mücadele, yasa dışı göç, sürdürülebilir kalkınma ve enerji güvenliği konularını ele almasını öngörüyordu. Fransa’nın Akdeniz Birliği önerisi AB üyesi ülkelerden İspanya, İtalya ve Yunanistan tarafından desteklenirken Almanya tarafından eleştirilmişti. Almanya oluşturulacak Akdeniz Birliği’nin Barselona Süreci kapsamındaki AB-Akdeniz İşbirliği’ne rakip olmasından kaygı duyuyordu.
3 Mart’ta bir araya gelen Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından ele alınan bir diğer konu Avrupa Komisyonu’nun yeni üretilecek arabaların karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına ilişkin önerisi oldu. Almanya otomotiv sanayini olumsuz etkileyeceği endişesiyle bu öneriye karşı çıkarken Fransa’nın desteklediği biliniyor. İki ülke bu konuda ortak bir tutum hazırlayarak önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacaklarını duyurdular.