AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKİYE TASLAK RAPORU AP DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU’NDA GÖRÜŞÜLDÜ
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Rapörtörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan taslak rapor AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda görüşüldü.
Taslak raporda vurgu yapılan başlıca konular arasında son günlerde yargı alanında yaşanan gelişmeler, Ergenekon soruşturması, Kürt kökenli Türk vatandaşlarının hakları, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik atılan adımlar, ordu üzerindeki sivil kontrolün sağlanması yer aldı. Türk hükümetinin 2008 yılının reform yılı olacağı yönündeki açıklamaları hatırlatılarak bu konuda çalışmalara hız verilmesi çağrısı yapıldı.
Katılım Ortaklığı Belgesi’nin 2001’den bu yana üçüncü defa yenilenmesine rağmen, belgede yer alan hedeflerin büyük ölçüde aynı olduğu belirtilerek bunun reform sürecinin ne kadar yavaş ilerlediğini gösterdiği de taslak raporda ifade edildi. Bu kapsamda 301. maddenin değiştirilmesi başta olmak üzere ifade ve basın özgürlüğünün sağlanmasına yönelik adımların önemi vurgulandı.
Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyareti sırasında asimilasyon üzerine sarf ettiği sözlere de değinilerek, Türkiye’deki Kürt kökenli vatandaşların hakları başta olmak üzere kültürel haklar konusu öne çıkarıldı. Bu çerçevede, Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve yayın olanaklarının sağlamlaştırılması gerektiği belirtildi.
Taslak Raporda, terör olayları kınandı ve AB’nin terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunun altı çizildi. Ancak, terörle mücadele esnasında komşu ülkelerin sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve operasyonlarda sivil kayıpların önlenmesinin önemine dikkat çekildi.
Kıbrıs konusunda son günlerde yaşanan olumlu gelişmelere de değinilen taslak raporda, Kıbrıs’ta yeni bir fırsat penceresi açıldığı belirtilerek taraflar BM çerçevesi içinde kapsamlı ve kalıcı bir çözüme ulaşmaya davet edildi.
Bunların yanı sıra, Ergenekon soruşturmasının önemine de değinildi ve soruşturmanın kararlı bir şekilde sürdürülerek sorumluların adalete teslim edilmesi çağrısı yapıldı.
AP üyeleri arasında yoğun tartışmaların yaşandığı oturum esnasında son günlerde Türkiye siyaset gündemini meşgul eden gelişmeler ele alındı. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne açılan kapatma davasına karşı yoğun tepki gösterildi. Türkiye raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten davayı, demokrasiye vurulan bir darbe olarak yorumlayarak bunun sonucunda ilerleyen günlerde, taslak raporda, yargıya getirdiği eleştirilerin dozunu artırmayı planladığını belirtti.
Taslak rapor 21 Nisan’da AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda tekrar görüşülecek ve değişiklik önerileri oylanacak. Bu süreci takiben rapor 20-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek AP Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak.
Taslak Rapor’un tam metnine şu adresten ulaşılabilir: http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/pr/712/712456/712456en.pdf