AKDENİZ İÇİN BİRLİK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin mimarı olduğu Barselona Süreci: Akdeniz için Birlik Zirvesi, 13 Temmuz’da Paris’te gerçekleştirildi. AB üyesi ve Akdeniz’e kıyısı bulunan 43 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarını bir araya getiren ve üye ülkeler arasındaki siyasi, kültürel ve ekonomik bağları güçlendirmenin amaçlandığı Zirve’de liderler, oybirliğiyle Akdeniz İçin Birlik’in (Union for the Mediterennean) kurulmasına karar verdi.
Sanayileşmiş sekiz ülkenin (ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Rusya) liderlerini bir araya getiren G-8 Zirvesi, 7-9 Temmuz tarihleri arasında Japonya’nın Toyako kentinde gerçekleştirildi
D-8 (GELİŞEN 8 ÜLKE) ZİRVESİ, MALEZYA’NIN BAŞKENTİ KUALA LUMPUR’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye`nin daveti üzerine, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya`nın katılımıyla 1997`de İstanbul`da düzenlenen konferans ile hayata geçirilen D-8 (Gelişen 8 Ülke) işbirliğinin 6. toplantısı, 7-8 Temmuz tarihleri arasında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da gerçekleştirildi.
NATO ARNAVUTLUK VE HIRVATİSTAN İLE KATILIM PROTOKOLÜ İMZALADI
9 Temmuz’da Brüksel’de gerçekleştirilen seremoni ile Arnavutluk ve Hırvatistan NATO üyeliğine bir adım daha yaklaştı. İki ülkenin de Nisan 2009’da gerçekleştirilecek NATO’nun 60. kuruluş yıldönümü toplantısında resmen NATO’ya katılması bekleniyor.
SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU
8 Temmuz’da 250 üyeli Sırbistan Parlamentosu’nda yapılan oylama neticesinde, milletvekillerinin 127’sinin desteğini alan Ivica Dacic liderliğindeki Sosyalist Parti ile Devlet Başkanı Boris Tadiç’in Demokrat Partisi tarafından oluşturulan koalisyon hükümeti, güven oyu alarak göreve başladı
AVRUPA PARLAMENTOSU, GENİŞLEME STRATEJİSİ RAPORUNU KABUL ETTİ
Alman Parlamenter Elmar Brok tarafından AB’nin genişleme stratejisine ilişkin hazırlanan rapor, 10 Temmuz’da, Avrupa Parlamentosu’nda, 44 ret ve 45 çekimser oya karşı 534 oyla kabul edildi. Raporda, AB’nin belirsiz geleceğine rağmen Avrupa Parlamentosu Üyeleri üç aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya) ile beş Balkan ülkesinin (Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Kosova) üyelik perspektiflerini teyit ediyor.
HOLLANDA VE BELÇİKA LİZBON ANTLAŞMASI’NI ONAYLADI
İrlanda referandumunun ardından Lizbon Antlaşması’nın akıbetine ilişkin tartışmalar devam ede dursun, Antlaşma, henüz onay sürecini tamamlamamış Üye Devletler tarafından onaylanmaya devam ediyor. Bu ülkelerden biri de, 8 Temmuz’da Senatosunda 15’e karşı 60 oyla Antlaşma’yı onaylayan Hollanda idi. Böylece Hollanda, onay sürecini tamamlayan 19. ülke oldu.
FRANSA DEVLET İSTATİSTİK ENSTİTÜSÜ, 2008 YILINA İLİŞKİN AB İSTATİSTİKLERİNİ YAYIMLADI.
Fransız Devlet İstatistik ve Ekonomik Değerlendirmeler Enstitüsü (Insee), AB 2008’de Fransa başlığıyla Fransa’nın AB Dönem Başkanlığı’na gönderme yapan bir rapor yayımladı
AVRO ALANI ENFLASYON ORANI, YENİ BİR REKOR KIRDI
AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın 30 Haziran’da açıkladığı verilere göre, Haziran ayında Avro Alanı Tüketici Fiyatlarında yıllık enflasyon oranı %4 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında bu oran %3,7 idi. Ancak bu, AB için yeni bir rekor anlamına da geliyor.
TÜİK, HAZİRAN AYI ENFLASYON ORANLARINI AÇIKLADI
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 3 Temmuz’da açıkladığı verilere göre, Haziran ayında, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), Mayıs ayına göre %0,36 oranında düşüş gösterirken, 2007 yılının Aralık ayına göre %6,00, Haziran ayına göre %10,61 ve on iki aylık ortalamalara göre de %8,64 oranında arttı. Böylece, önceki iki ayda hızlı bir yükseliş gösteren enflasyon, Haziran ayında mevsimsel fiyat hareketlerinin de etkisiyle yavaşladı ve TÜFE, 11 ay aradan sonra ilk defa geriledi.
YILIN İLK 5 AYINDA CARİ AÇIK 21,5 MİLYAR DOLAR OLDU
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 14 Temmuz’da yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında cari açık geçen yılın aynı ayına göre %28,8 büyüyerek 4,637 milyar Dolar olurken; Ocak-Mayıs dönemi cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre, %33,3 artışla 21,541 milyar Dolara ulaştı
SANAYİ ÜRETİMİNDE MAYIS AYI RAKAMLARI AÇIKLANDI
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 8 Temmuz’da açıkladığı verilere göre, ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Mayıs ayında yavaşlayarak %2,4’lük artış ile yılın en düşük büyümesini gerçekleştirdi.
AİHM, SEÇİM BARAJI, MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI VE MÜLKİYET HAKKIYLA İLGİLİ ÜÇ DAVAYI KARARA BAĞLADI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin temyiz organı niteliğindeki Büyük Dairesi, Türkiye’de milletvekili seçimlerinde uygulanan yüzde 10’luk baraja karşı açılan davaya ilişkin olarak, 8 Temmuz’da verdiği nihai kararında, bu uygulamanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin (AİHS) özgür seçimlerle ilgili Ek Protokolü’nün 3`üncü maddesini ihlal etmediğine karar verdi.
UNESCO, DÜNYA MİRASI KORUMA LİSTESİNDEN ÇIKARILMAMAK İÇİN İSTANBUL’A 2009’A KADAR SÜRE VERDİ
Bir süre önce İstanbul’a gelerek 5 günlük bir incelemede bulunan BM bünyesindeki UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi, 6 Temmuz’da Kanada’nın Quebec kentinde toplandı
TUNAECS (Avrupa Çalışmaları için Türk Üniversiteler Birliği), İktisadi Kalkınma Vakfı, ve Yeditepe Üniversitesi işbirliğinde, “Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri: Geçmişten Geleceğe” konulu bir konferans düzenlendi. Türkiye – AB ilişkilerindeki güncel sorunların ele alındığı konferansta, yerli ve yabancı akademisyen ve uzmanlar, tebliğler sundu.