Fransa, altı ay sürecek AB dönem başkanlığı görevini 1 Temmuz’da Slovenya’dan devraldı. Dönem Başkanlığı sırasında, öncelikle İrlanda’da gerçekleşen Lizbon Antlaşması’na ilişkin referandum ile çıkan krize çözüm bulmayı amaçlayan Fransa’nın diğer önemli gündem maddelerini ise, enerji ve iklim, tarım politikasının geleceği, göç ve savunma konularını kapsayan sosyal politika ile “Akdeniz İçin Birlik” projesi ve AB-NATO işbirliği ile AB savunmasının güçlendirilmesi oluşturuyor.
Yıl sonuna kadar Dönem Başkanlığı görevini yürütecek olan Fransa’nın öncelikli olarak, AB üyesi ülkeler tarafından yürürlüğe giriş tarihi 2009 yılı başı olarak hedeflenen fakat İrlanda tarafından referandum yoluyla reddedilen Lizbon Antlaşması’nın uygulamaya gireceği tarih ile ilgili belirsizliği ortadan kaldırması bekleniyor. Bununla birlikte, Dönem Başkanlığı süresince genişlemeyi bloke etmeyi de gündem maddesi olarak eklemeyi düşünen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yaptığı basın açıklamasında konu ile ilgili olarak Türkiye’nin durumuna değinmedi.
Öte yandan, Türkiye’nin AB üyeliğine alternatif olarak gösterilen fakat Fransa tarafından böyle bir niyetin olmadığı konusunda güvence verilen “Akdeniz İçin Birlik” projesi kapsamında, Fransa’nın Türkiye’yi bu proje için ikna edemediği takdirde, Akdeniz’in güney ve doğusunda kalan ülkeleri de ikna etmekte zorlanacağı söyleniyor.
NATO ile ilgili çizgisini değiştiren ve önceden NATO’yu ve Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nı birbirine zıt yapılar olarak kabul eden Fransa’nın, Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından bu politikasını değiştirerek, AB savunmasının NATO ile işbirliği yoluyla güçlendirilmesi amacına yönelmesi de bekleniyor.
Bununla birlikte, giderek artan petrol ve doğal gaz fiyatları nedeniyle Fransa’nın enerji konusunda da önemli girişimlerde bulunması beklentiler arasında. Bu noktada, Fransa’nın enerji konusunda istediği sonuçları elde etmesinde ve AB enerji politikasının başarılı olmasında Türkiye’nin öneminin giderek arttığına da dikkat çekiliyor.
Son olarak Fransa, Türkiye ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıktığını açıkça ifade etmesine karşın; Dönem Başkanlığı süresince Türkiye ile müzakereleri engellemeyeceği sözünü verdi. Fransa’nın Dönem Başkanlığı süresince, Türkiye ile yürütülmekte olan üyelik müzakerelerinde, “enerji”, “eğitim ve kültür” ve “sermayenin serbest dolaşımı” başlıklarının açılması bekleniyor.