İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ
Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin gündemindeki en önemli gelişmeler 27-28 Ocak tarihlerinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İtalya ziyareti oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 27-28 Ocak 2014 tarihlerinde Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. İki ülke arasında bilim, ulaştırma, çevre, enerji gibi alanlarda 9 farklı anlaşmanın imzalandığı ziyarette, Cumhurbaşkanı Hollande Türkiye’nin AB müzakere sürecine yeni fasılların açılması suretiyle destek vereceklerini açıkladı ve şirket temsilcileri, yöneticileri, aydınlar, sanayiciler, sanatçılara vize kolaylığı sağlama sözü verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 28 Ocak tarihinde İtalya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Gül’ün ziyareti, Türkiye’nin AB üyeliğini en güçlü şekilde destekleyen AB Üye Devletlerinden biri olan İtalya’nın üyelik müzakere sürecinde vereceği destek ve iki ülke arasında ticari ilişkilerin artırılması yönündeki ortak çabalar nedeniyle önem arz ediyor.
Geçtiğimiz hafta AB’nin gündeminde öne çıkan başlıklar ise Brüksel’de 32’ncisi gerçekleştirilen AB-Rusya Zirvesi, AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi, Avro Alanı Maliye Bakanları toplantısı, “Avrupa Dış Politika Skor Tahtası 2014” verileri ve Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ilişkin AB yetkililerinin verdiği yanıt oldu.
28 Ocak tarihinde gerçekleştirilen 32’nci AB-Rusya Zirvesi’nde, ikili ilişkilerin stratejik ve siyasi boyutuna vurgu yapıldı ve ekonomik ve siyasi ilişkilerin geleceği konusu tartışıldı. Üç saat süren Zirve’de bazı konularda uzlaşma sağlanmasına rağmen, taraflar arasındaki önemli meselelerde süregelen görüş ayrılıkları giderilemedi.
28 Ocak 2014 tarihinde Avro Alanı Maliye Bakanları (Avro Grubu) toplantısı gerçekleşti. Yunanistan’a uygulanan kurtarma paketinin gelecek dilimi, Portekiz’in kurtarma paketi ve ABD’nin tahvil alımının etkilerinin görüşüldüğü toplantıda, 2014 yılında Avro Alanı ekonomik beklentilerinin cesaret verici olduğu ancak sağlanan düzelmenin korunması gerektiği belirtildi.
28 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştirilen AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nde ise Hırvatistan’a aşırı açık prosedürü başlatılması, Tek Denetim Mekanizması kurulması ve tüketicilerin korunması amacıyla mortgage kredilerine ilişkin tek pazar oluşturacak bir direktif tasarısının kabul edilmesi kararları alındı.
Öte yandan, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi tarafından 30 Ocak 2014 tarihinde yayımlanan “Avrupa Dış Politika Skor Tahtası 2014” verilerine göre 2013 yılında Sırbistan ile Kosova ilişkilerinin normalleştirilmesi ve İran’ın nükleer programı konusunda izlediği dış politikada başarılı bulunan AB, komşu olduğu bölgelere yönelik etkili bir dış politika izlemekte yetersiz kalmakla eleştirildi.
AB’nin gündemini meşgul eden önemli gelişmelerden bir diğerini, AB-Rusya Zirvesi’nin gündem maddeleri arasında da yer alan, Ukrayna hükümetinin Rusya’nın baskıları sonucu AB ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalamaktan vazgeçmesi ve ülkede artan istikrarsızlık oluşturdu. AB yetkilileri, AB değerleriyle uyuşmayan Ukrayna yasalarının iptal edilmesi ve soruna siyasi çözüm bulunması gerektiği yönünde bu ülkeye telkinlerde bulundu.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.