İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
26 OCAK-1 ŞUBAT 2014

AP Sivil Özgürlükler Komitesi, CEPOL’ün Europol bünyesine alınması teklifine karşı çıktı

Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi, 30 Ocak 2014 tarihinde, Avrupa Komisyonu tarafından Mart 2013 tarihinde önerilen Avrupa Polis Koleji’nin (European Police College - CEPOL), Avrupa polis işbirliği teşkilatı Europol ile birleştirilmesi teklifini reddetti. AP’nin İspanyol üyesi Agustín Díaz de Mera Garcia Consuegra tarafından kaleme alınan raporu oylayan AP Sivil Özgürlükler Komitesi, 45 hayır oyuna karşı, 2 evet ve 3 çekimser oy ile raporu reddetti. Raporda CEPOL’ün, Europol’ün birleştirilmesi öngörülüyordu. Sivil Özgürlükler Komitesi, oylamaya ilişkin yaptığı açıklamada, her iki kurumun ayrı tutulması ve ayrı çalışması gerekliliğini vurguladı.

Hatırlanacağı üzere Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmstörm, hem tasarruf yapılması hem de Europol’ün güçlendirilmesi amacıyla, Mart 2013 tarihinde CEPOL’ün Europol bünyesine alınmasını önermişti. AP Sivil Özgürlükler Komitesi’nde yapılan tartışmalarda ise, söz konusu birleşmenin her iki kurumun kapasitesini zayıflatacağı vurgulandı.

Europol’ün güçlendirilmesi konusunda hemfikir olan AP Sivil Özgürlükler Komitesi, bu çerçevede AP milletvekilleri ve ulusal parlamento milletvekillerinden oluşan karma bir yapının oluşturulması yolu ile, Europol’ün insan hakları ve kişisel verilen korunması konusundaki çalışmalarına destek olunması kararına vardı. Söz konusu raporun Şubat 2014 tarihindeki AP Genel Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.