![]() |
![]() |
TÜRKİYE-AB KARMA PARLAMENTO KOMİSYONU 60. TOPLANTISI YAPILDI
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 60. Toplantısı, 27–28 Kasım 2008 tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Eşbaşkanlar AKP Milletvekili Yaşar Yakış ve AP üyesi Hollandalı Parlamenter Joost Lagendijk'in açış konuşmaları ile başlayan toplantının ilk oturumunda, "Türkiye'deki Siyasi Durum ve AB Katılım Müzakere Süreci" ele alındı. Bu bölümde, Yakış ve Lagendijk’in yanısıra, AB Dönem Başkanı Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emié ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, birer konuşma yaptılar.
Toplantının ikinci oturumunda ise, "Ekonomik ve Sosyal Politikalar" konusu tartışılırken; üçüncü oturumda “Karadeniz ve Kafkasya İşbirliği Güvenlik Boyutu” ile Gümrük Birliği, Vize Uygulamaları ve Serbest Ticaret Anlaşmaları gibi konular ele alındı.
Toplantının ikinci oturumda "Ergenekon" davası ve Türkiye’deki basın özgürlüğü konuları tartışılırken; CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile Komisyon’un Eşbaşkanı Joost Lagendijk arasındaki diyaloglar dikkat çekti. Öymen, Lagendijk'ın Ergenekon davasını destekler mahiyette yaptığı açıklamaları hatırlatarak, Lagendijk'ten bu konuda dikkatli olmasını isterken; Lagendijk, basın özgürlüğü gibi Ergenekon davasının da hassas bir konu olduğunu ve hangi konuda açıklama yapıp yapılmaması gerektiğine kolay karar veremediklerini kaydetti.
Toplantının ikinci gününde ise, PKK terörü, DTP`ye yönelik kapatma davası, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde yapılan değişiklik ve Irak gibi konular ele alınırken; Ek Protokol’ün GKRY’yi de içine alacak şekilde uygulanması, Kıbrıs’taki müzakereler ve AB üyeliği için Türkiye’ye tarih verilmesi gibi konular da gündeme geldi.
Lagendijk, Türkiye'nin üyelik için tarih istemesinin haklı, ancak yanlış olduğunu ifade ederek, tarih istemek için çok kötü bir zaman olduğunu, çünkü Romanya ve Bulgaristan’ın üyelik için tarih alınca reformları kestiklerini ve bu yüzden de artık bir aday ülkeye tarih verilmemesi görüşünün Birlik içinde ağırlık kazandığını belirtti.
Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, oybirliğiyle alınan bir kararla PKK`yı kınayan bir açıklama yapıldı. Avrupalı Parlamenterler, konuşmalarında, genellikle PKK`yı terör örgütü olarak nitelendirdiler. Eşbaşkan Joost Lagendijk, bu durumu, “11 Eylül, Londra ve Madrid saldırıları, Avrupalılara, terörün o kadar da uzak olmadığını gösterdi” şeklinde açıkladı.