NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI BRÜKSEL’DE BİR ARAYA GELDİ
Brüksel’de 2-3 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen NATO Zirvesinde, ülkelerin dışişleri bakanları çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundu. İlk günkü görüşmelerde, Akdeniz Diyalogu gündemini yemekli bir toplantıda masaya yatıran bakanlar, bölgedeki güvenlik konularını tartıştı. Bu çerçevede İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Mısır Dışişleri Bakanı Aboul Gheit, Annapolis sürecinin takibine yönelik yaklaşımlarını dile getirdi. Akdeniz Diyalogu kapsamında korsanlık sorunu da NATO’nun Dünya Gıda Programı’na verdiği destekle bağlantılı olarak ele alındı. Bakanlar, korsanlıkla ilgili olarak Aden Körfezi ile sınırlı kalmayan daha geniş bir uluslararası yaklaşımın gerekli olduğunu vurguladı.
Akdeniz Diyalogu Çalışma Programı, 2004’te 100 olan faaliyet sayısını, 2008’te 800’e çıkartırken, bu faaliyetlerin %85’ini askeri konular oluşturuyor. Diğer faaliyet alanları ise diplomasi, acil sivil planlanama ve kriz yönetimi olarak sıralanıyor.
NATO Dışişleri Bakanları zirvesinde ele alınan bir diğer konu ise Ukrayna ve Gürcistan ile ilişkiler oldu. Her iki ülkenin NATO üyeliği doğrultusundaki çabalarına verilen desteğin vurgulandığı görüşmelerde, bu ülkeler için oluşturulan NATO komisyonlarının rolüne işaret edildi. Rusya ile ilişkilerin de gündeme geldiği Zirvede, Rusya’nın, uluslararası güvenlik sisteminin gerektirdiği ilke ve değerleri dikkate almasının önemine değinildi.
Görüşmelerde ayrıca, NATO üyelerinin Afganistan’ın istikrarlı ve demokratik bir ülke olma yolunda atacağı adımlara destek olma stratejileri tartışıldı. Sadece askeri bir çözümün yeterli olmadığını belirten bakanlar, bölgedeki uyuşmazlıklara siyasi bir çözüm bulunmasının şart olduğunun altını çizdi. Bu çerçevede özellikle Pakistan ile ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemi vurgulandı.