BULGARİSTAN VE ROMANYA AB ÜYESİ OLDU
Bulgaristan ve Romanya’nın 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle resmen Avrupa Birliği üyesi olmaları ile birlikte AB’ye üye ülkelerin sayısı 27`ye yükseldi. Bulgaristan ve Romanya’nın AB`ye katılımını kutlamak üzere Romanya’nın başkenti Bükreş’te bir araya gelen Avrupa Parlamentosu Başkanı Joseph Borrell, Avrupa Komisyonu`nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB üyesi birçok ülkenin yetkilileri, iki ülkenin Birliğe katılımından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN RESMİ DİLLERİNİN SAYISI 23’E ÇIKTI
1 Ocak 2007 tarihi itibariyle Bulgarca, İrlandaca ve Romence’nin katılmasıyla birlikte AB’nin resmi dillerinin sayısı 23’e yükseldi. Bulgarca’nın AB’nin resmi dillerinden biri haline gelmesiyle, Latin ve Yunan alfabelerinde sonra Kril alfabesi de resmi alfabeler arasına katıldı.
GÜMRÜK BİRLİĞİ ORTAK KOMİTESİ’NİN 18. DÖNEM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Türkiye-AB Gümrük Birliği Ortak Komitesi’nin (GBOK) 18. dönem toplantısı 1 Aralık 2006 tarihinde Ankara’da gerçekleşti. Toplantıda, Türk heyetini Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) AB Genel Müdürü Cemalettin Damlacı temsil ederken, AB heyetini AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü’nün Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’dan sorumlu Direktörü Pierre Mirel temsil etti.
MACARİSTAN, BULGARİSTAN VE ROMANYA’DAN GELECEK İŞÇİLERE KISITLAMA GETİRDİ
Macaristan, 1 Ocak 2007 tarihinde Avrupa Birliği`ne üye olan Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının iş bulmak üzere ülkeye girişlerine kısıtlamalar getirdi.
MERKEZİ AVRUPA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALANDI
Güney Doğu Avrupa ülkelerini kapsayan Merkezi Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (Central European Free Trade Agreement-CEFTA) 19 Aralık 2006 tarihinde imzalandı.
AVRUPA KOMİSYONU 21 ORTAK PİYASA DÜZENİNİN (OPD) YERİNİ TEK BİR OPD’NİN ALMASINI ÖNERDİ
Avrupa Komisyonu tüm tarım ürünleri için oluşturulacak tek bir OPD’nin mevcut 21 OPD’nin yerini almasını önerdi. Tek bir OPD’nin oluşturulması tarım sektöründe mevzuat sayısının azaltılmasını, şeffaflığın artırılmasını ve bu alandaki politikanın daha erişilebilir olmasını sağlayacak.
Avrupa Parlamentosu Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi, Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt tarafından hazırlanan ‘Kadının Türkiye`de Sosyal, Ekonomik ve Siyasi Faaliyetlere Katılımı’ konulu ikinci raporu, 20 Aralık 2006 tarihinde kabul etti. Raporda, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, reform sürecindeki yavaşlama ve kadın haklarına ilişkin sorunların devam etmesinden duyulan üzüntü dile getiriliyor.
GÜZ 2006 DÖNEMİ STANDART EUROBAROMETRE SONUÇLARI AÇIKLANDI
Güz 2006 Dönemi Standart Eurobarometre sonuçları 18 Aralık 2006 tarihinde yayımlanan bir rapor ile açıklandı. 6 Eylül 2006 - 10 Ekim 2006 tarihleri arasında 29.152 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, AB vatandaşlarının Birliğe karşı genel tutumları ile üye devletlerin gündeminde bulunan toplumsal konular ve değerlere ilişkin sayısal verilere yer veriliyor.
UNESCO KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİ ONAYLANDI
Kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesini hedefleyen UNESCO Kültürel Çeşitlik Sözleşmesi 18 Aralık 2006 tarihinde Avrupa Topluluğu (AT), 12 AB üyesi ülke ve Bulgaristan tarafından onaylanarak, yürürlüğe girdi.