İktisadi Kalkınma Vakfı’nın 1980 yılında, 5 Eylül’de başlayacak Alman vizesi öncesinde Dışişleri Bakanlığımıza sunduğu ve daha sonra Bakanlık tarafından Avrupa Komisyonu’na bir nota ile gönderilen hukuki mütalaadaki görüşlerinin, yargı kararı ile adım adım doğrulanması memnuniyet vericidir.
“WİNDOW TO TURKEY-2” BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğinde düzenlenen “Window to Turkey” seminerler dizisinin ikinci toplantısı 24 Eylül 2007 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi.
TÜRKİYE`YE ‘TRANS-AVRUPA AĞLARI’ BAŞLIĞINA İLİŞKİN DAVET MEKTUBU GÖNDERİLMESİ ONAYLANDI
AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) müzakerelerde 21. başlık olan ulaştırma ilgili ‘Trans-Avrupa Ağları’na ilişkin tutum belgesini sunması için Türkiye`ye davet mektubu gönderilmesini onayladı.
BAŞBAKAN ERDOĞAN VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN NEW YORK’TA AB ÜYE ÜLKE LİDERLERİ İLE GÖRÜŞTÜ
Birleşmiş Milletler (BM) 62. Genel Kurulu için New York`ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa Komisyonu tarafından Kasım ayında yayımlanacak İlerleme Raporu öncesinde, birçok AB üye ülke lideri ile bir araya geldi.
AVRUPA KOMİSYONU, YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ YILLIK İZLEME RAPORUNU ONAYLADI
Avrupa Komisyonu 21 Eylül 2007 tarihinde Yeşil Hat Tüzüğü’ne ilişkin 2007 yılı Yıllık İzleme Raporunu onayladı. 1 Mayıs 2006 - 30 Nisan 2007 tarihleri arasını kapsayan ve Kıbrıs`ta iki taraf arasındaki ekonomik faaliyetler ile kişilerin Yeşil Hat üzerindeki geçişlerini ve bu süreçte karşılaşılan engelleri ele alan rapor, “Kişilerin Geçişi” ve “Malların Geçişi” olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor.
Avrupa Komisyonu’nun Sosyal İşlerden Sorumlu Üyesi Vladimir Spidla 24 Eylül 2007 tarihinde yaptığı açıklamada, Lüksemburg ve Almanya’nın iş gücü piyasalarını 2004 yılında AB üyesi olan 8 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi vatandaşlarına açma kararının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
HOLLANDA HÜKÜMETİ, REFORM ANTLAŞMASINA İLİŞKİN REFERANDUM YAPILMAMASINA KARAR VERDİ
21 Eylül 2007 tarihinde Hollanda Hükümeti Reform Antlaşması’na ilişkin referanduma gidilmemesine ancak Antlaşma’nın Parlamento’nun onayına sunulmasına karar verdi.
AVRUPA KONSEYİ, 10 EKİM`İ “ÖLÜM CEZASINA KARŞI AVRUPA GÜNÜ” İLAN ETTİ
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde 27 Eylül 2007 tarihinde yapılan oylamada, 10 Ekim gününün “Ölüm Cezasına Karşı Avrupa Günü” olarak ilan edilmesine karar verildi. Polonya dışında 46 üye ülke kabul oyu kullandı.
MAVİ KART UYGULAMASINA YÖNELİK GENELGE AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA KABUL EDİLDİ
AB üye ülkelerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli göçmen işçilere, üye ülkelerde çalışma ve oturma izni verilmesi uygulamasına yönelik olarak Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan genelge, Avrupa Parlamentosu genel kurulunda 26 Eylül 2007 tarihinde kabul edildi. Avrupa Parlamentosunda kabul edilen kararda, mevcut yaşlı nüfus yüzünden AB`de yaşayanların toplam sayısının 2050 yılına kadar 50 milyon azalacağı hatırlatılarak, nitelikli yasal göçmenlere mutlaka ihtiyaç duyulacağı ifade edildi.
FRANSA, ÇEK CUMHURİYETİ VE İSVEÇ İLE 2008-2009 YILI AB DÖNEM BAŞKANLIĞI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
AB Dönem Başkanlığı’nı 2008 yılının ikinci yarısında devralacak olan Fransa ile Fransa’nın ardından AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Çek Cumhuriyeti ve İsveç kendi altı aylık dönemlerinde benimseyecekleri ortak çalışma programını oluşturma hazırlıklarına başladı.
AVRUPA KOMİSYON, FRANCE TELECOM VE MİD EUROPA PARTNERS ŞİRKETLERİNİN ONE’I SATIN ALMASINA İZİN VERDİ
Avrupa Komisyonu, Fransız telekom operatörü France Telecom ve İngiliz telekom operatörü Mid Europa Partners firmalarının Avusturya telekom operatörü One’ı satın alma başvurusuna 22 Eylül 2007 tarihinde olumlu yanıt verdi.
PİYASAYA YENİ SÜRÜLECEK MADENİ BİR VE İKİ AVRO’LAR ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
AB üye ülkeleri Maliye Bakanları aldıkları ortak bir karar ile, piyasaya yeni sürülecek madeni 1 ve 2 Avro`lar üzerinde yer alan Avrupa haritasında, Türkiye sınırları içinde yer alan Trakya bölgesinin silinmesine ve Kıbrıs’ın batıya kaydırılmasına karar verdiler.