İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
23-30 MART 2007

İŞLETME VE SANAYİ POLİTİKASI FASLINDA MÜZAKERELER BAŞLADI

HAK’ta, AB tarafını, Dönem Başkanı Almanya adına Wilhelm Schönfeder, Türk tarafını da Başmüzakereci Ali Babacan temsil etti. Toplantıya Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır ve AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Michael Leigh’in yanı sıra üye ülke temsilcileri katıldı. Başmüzakereci Ali Babacan, İşletme ve Sanayi Politikası faslında müzakerelerin başlamasını Türkiye'nin AB sürecinin rayında olduğunun ve resmi sürecin tekrar işlemeye başladığının önemli bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Bilindiği gibi Finlandiya Dönem Başkanlığı
20 Aralık 2006 tarihinde Türkiye'den İşletme ve Sanayi Politikası faslına ilişkin tutum belgesini sunmasını istemişti. Türkiye, ilgili kurumlardan ve 26 Aralık 2006 tarihinde yaptığı çağrı ile sivil toplum kuruluşlarından müzakere pozisyon belgesine alınan katkıları bütünleştirerek, Şubat 2007 başında pozisyon belgesini AB'ye ulaştırdı. AB Komisyonu ise, kendi pozisyon belgesini hazırlayarak Şubat ayı sonunda üye devletlere gönderdi. Komisyon belgede, faslın müzakerelere açılması için herhangi bir açılış kriteri önermedi. Ancak 16 Mart 2007 tarihindeki Genişleme Çalışma Grubu toplantısında Fransa, kapanış kriteri getirilmesini talep etti. Fransa'nın sözlü teklifinde, Türkiye, Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) 2003 yılı Ağustos ayında hazırladığı 'AB Üyeliğine Doğru Türkiye Sanayi Politikası' Raporu’nu, demir-çelik, otomotiv ve tekstil sektörleri için yenilemesi talep edildi. Fransa'nın bu talebi, bir sonraki Genişleme Çalışma Grubu toplantısında dönem başkanı Almanya tarafından yazılı hale getirilerek üye devletlere sunuldu. Ancak İspanya’nın kapanış kriterlerinde gemi inşa sanayii yer verilmediği için işletme ve sanayi politikasında Almanya'nın sunduğu öneriye onay vermemesi üzerine Almanya, Fransa, İspanya ve AB Komisyonu temsilcileri sorunu çözmek için tekrar bir araya geldi. Nihayetinde bu fasla ilişkin savunma sanayisi dışında DPT'nin çalışmasında yer verilen yedi sektörde AB müktesebatına uyum konusunda yeni bir belge sunması zorunluluğu ve Ek Protokol’ün tamamen uygulanması kapanış kriteri olarak belirlendi.

AB ile ilk olarak Bilim ve Araştırma faslını 12 Haziran 2006 tarihinde müzakerelere açarak aynı gün geçici olarak kapatan Türkiye, İşletme ve Sanayi Politikasıyla ikinci fasılda müzakereleri başlatmış oldu. İşletme ve Sanayi Politikası dışında Ekonomik ve Parasal Politika, İstatistik ve Mali Kontrol fasıllarının da Almanya Dönem Başkanlığı sırasında müzakerelere açılması bekleniyor.