İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ETMEK AMACIYLA YEŞİL VERGİ KOYACAK

AB Komisyonu sera gazı emisyonlarının 2020’ye kadar %20 oranında azaltılması hedefini gerçekleştirmek amacıyla vergilendirmeyi önemli bir araç olarak kullanmayı planlıyor.
AB İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ETMEK AMACIYLA YEŞİL VERGİ KOYACAK

Avrupa Komisyonu’nun Çevreden Sorumlu Üyesi Stavros Dimas ve Vergilendirmeden Sorumlu Üyesi Laszlo Kovacs, emisyon ticareti, çevre vergileri ve hedef yardımların, kirliliğin önüne geçmek amacıyla kullanılabileceğine dair bir kamusal tartışma başlattılar. Brüksel AB genelindeki ÖTV’nin enerji ürünleri ve çevreyi etkileyen ürünlere yayılmasını öneriyor. Bu uygulamanın üye ülkelere de yansımasıyla söz konusu ülkeler enerji ve çevre vergileri koymak zorunda kalacaklar. Böyle bir vergi ayrımının dolaylı olarak temiz enerji kaynaklarını, özellikle de yenilenebilir enerjiyi teşvik etmesi ve üretici ile tüketicileri çevre dostu olmayan malları kullanmak ve üretmekten uzaklaştırması bekleniyor.

Konuya ilişkin olarak 28 Mart 2007 tarihinde yayımlanan Komisyon belgesinde farklılaştırılmış vergi oranları uygulayan üye ülkelerin böylece daha az kirleten maddeler içeren ürünleri destekledikleri belirtiliyor. Örneğin İrlanda’da alışverişlerde yılda 1,2 milyon plastik torbanın ücretsiz verilmesi nedeniyle 2002 yılında Komisyon Üyesi Dimas’ın talebi üzerine plastik torba harcı koyuldu. Bunun üzerine plastik torba kullanımı %90 azaldı ve tüketiciler kendi alışveriş torbalarını tercih etmeye başladılar.

Enerji vergisi direktifine ilişkin kamuoyu yoklaması Temmuz ayına kadar tamamlanacak.

 

 

 

Diğer Yazılar