![]() |
![]() |
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 2007 RAPORU’NUN İKİNCİ BÖLÜMÜ AÇIKLANDI
Rapor bu bölümde, küresel ısınmanın olası etkilerine yer veriyor. Rapora göre, 50 yıl içinde ortalama küresel sıcaklığın 1,5 ile 2,5 santigrat derece yükselmesi halinde bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık %20-30’u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Ayrıca, küresel ısınmanın neden olduğu sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar ve kuraklığın özellikle yoksul kesimleri ekileceğine işaret ediliyor.
İklim değişikliğiyle ilgili 2001 yılında açıklanan bir önceki raporda, 19. yüzyıldan bu yana ortalama küresel sıcaklığın 0,76 santigrat derece arttığı belirtilmişti. 21. yüzyılda ise, ortalama sıcaklığın 1,1 ile 6,4 santigrat derece artacağını kaydeden rapor, küresel ısınmaya insanların neden olduğunun kesinlik kazandığına dikkat çekiyor.
6 yıllık bir çalışmanın ürünü olan BM Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli Raporu 3 bölümden oluşuyor. Küresel ısınmaya ilişkin mevcut bilimsel gözlemlerin yer aldığı ilk bölüm 2 Şubat 2007 tarihinde Paris’te gerçekleştirilen Dünya İklim Konferansı kapsamında, açıklanmıştı. Raporun ilk bölümü, küresel ısınmanın son 50 yılda %90 oranında insan eliyle yaratıldığına dikkat çekmişti. 4 Mayıs 2007 tarihinde Bangkok’ta açıklanması öngörülen 3. ve son bölümde ise, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla alınması gereken önlemlere ilişkin tavsiyeler içeriyor. Raporun son halinin, Haziran 2007’de gerçekleştirilecek G-8 toplantısında sunularak, küresel ısınmaya ilişkin politikaların oluşturulmasında hükümetlere yönelik bir rehber niteliği taşıması öngörülüyor.