Yedinci Asya – AB Zirvesi, 24–25 Ekim 2008 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de gerçekleştirildi. AB üyesi 27 ülkenin Devlet ve Hükümet Başkanları ile 16 Asya ülkesinin Devlet ve Hükümet Başkanlarını bir araya getiren Zirve’ye, Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun yanı sıra, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Genel Sekreteri Dr. Surin Pitsuwan ve Avrupa Komisyonu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner de katıldı.
İki yılda bir düzenlenen ve “Vizyon ve Hareket: Kazan-Kazan Çözümüne Doğru” temalı Zirve’nin bu yılki toplantısında liderler, her iki bölge vatandaşlarını doğrudan etkileyen konular ve küresel tehditler ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hu Jintao’nun açılış konuşması ile başlayan ve aynı ülke Başbakanı Wen Jiabao’nun başkanlık ettiği Zirvede, uluslararası barış ve istikrarın korunması, sürdürülebilir kalkınma, insan hakları, iklim değişikliği, enerji güvenliği, gıda güvenliği, ticaret ve terör ile mücadele gibi konular ele alındı. Zirvede, 43 ülke Devlet ve Hükümet Başkanı, “Sürdürülebilir Kalkınma için Pekin Deklarasyonu”na imza attı.
Zirvede bir konuşma yapan AB Dönem Başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Asya ve Avrupa’nın küresel ekonomik krizin çözümünde ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’nın Asya’nın işgücüne, büyümesine, bilgisine ve yaratıcılığına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sarkozy, mali ve parasal sistem ile ilgili olarak ortak akıl aranması gerektiğini belirtti. Çin’deki insan hakları ihlalleri ile çocuk işçiliğini eleştiren Sarkozy, insan hakları konusunda dünya üzerindeki hiçbir ülkenin bir diğerine ders veremeyeceğini, ancak insanlık onurunun hiçbir ülkenin tarih veya kültürü ile bağlantılı olmadığını söyledi.
Zirve hakkında açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ise, küresel sorunların ancak küresel çözümler ile sonuca ulaştırılabileceğini söyledi. Bu kapsamda AB ve Asya ülkeleri arasında önemli bir kurumsal işbirliğini oluşturan Asya-AB Zirvesi’nin önemine değinen Barroso, özellikle küresel ekonomik kriz için çözüm yolları aranmasında söz konusu platformun çok yararlı olduğunu vurguladı. Avrupa Komisyonu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner de, Asya-AB Zirvesinin, her iki bölge ülkeleri arasında kurulan ilişkilerin tamamlayıcısı olduğuna dikkat çekerek, Zirvede ele alınan konuların her iki bölge halklarını yakından ilgilendirdiğini söyledi.
1996 yılında Tayland’ın başkenti Bangkok’ta birincisi düzenlenen ve iki yılda bir, her iki bölgeden 43 ülkenin Devlet ve Hükümet Başkanlarını bir araya getiren ASEM Zirvesi’nin sonuncusu 2006 yılında Helsinki’de yapılmıştı. Üst düzey devlet yetkililerini bir araya getirmesinin yanı sıra, iki gün süren Zirve boyunca, Bakanlar düzeyinde çeşitli toplantılar ile Parlamentolar, iş çevreleri ve sivil toplum örgütleri arasında çeşitli görüşmeler yapılıyor. Her iki bölgeyi ilgilendiren siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda, ülkeler arasındaki diyaloğu güçlendirmeyi amaçlayan Zirvede ayrıca, bilgi paylaşımı ve yeni fikirlerin oluşturulması gibi konularda ortak çalışmalarda da bulunuluyor. Tarafların birbirini daha iyi anlaması ve var olan ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan Zirve’nin sekizincisi, 2010 yılında Brüksel’de gerçekleştirilecek.
Yedinci Asya – AB Zirvesi ile ilgili detaylı bilgiye http://www.asem7.cn/ internet sayfasından ulaşabilirsiniz.