Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 1 Kasım’da açıklanan verilere göre, ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %1,87 azalarak 9,53 milyar Dolar’a indi. Böylece 32 ay aradan sonra Türkiye’nin ihracatı ilk kez geriledi. Buna rağmen, Türkiye’nin ihracatı Ocak-Ekim döneminde, %31,01 artışla 111,9 milyar Dolar’a ulaştı. Son bir yıllık ihracat ise, %28,94 artışla 132, 444 milyar Dolar seviyesine yükseldi.
Ekim ayında ihracat, Dolar bazında azalmasına rağmen, Türk Lirası bazında arttı. Geçen yılın Ekim ayında TL bazında 11,676 milyar YTL’lik ihracata karşılık, bu yılın aynı ayında ihracat %20,82 artışla 14,11 milyar YTL oldu.
Ekimde sanayi ürünleri ihracatı, Dolar bazında geçen yılın aynı ayına göre %4 gerilerken; taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı %21,8, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı %17,15 azaldı. TİM başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatında birinci sırada yer alan Avrupa’da ekonomik kriz nedeniyle yaşanan daralmanın ihracatımızı etkilediğini, önümüzdeki dönemde özellikle otomotiv ihracatında daha da gerileme beklendiğini belirtti. Büyükekşi, kurdaki yükselişin ihracat için olumlu olduğunu ifade ederek, son dönemde düşük döviz kurları nedeniyle iç piyasa yerine dış piyasadan ham madde ve ara malı temin etmenin, iç piyasada üreticiler için dezavantajlı bir durum meydana getirdiğini vurguladı ve kurların geldiği seviyelerden sonra bu dezavantajın kısmen ortadan kalkacağını belirtti.
Önümüzdeki sene ekonomimizin büyüme hızının oldukça düşeceğini belirten Büyükekşi, ihracatın artış hızının da yavaşlama kaydedeceğini; ancak ithalatın ihracattan daha hızlı yavaşlamasının dış ticaret açığı ve cari açığı düşürücü etki yapacağını belirtti. TİM Başkanı, diğer yandan, düşen petrol fiyatlarıyla birlikte azalacak enerji faturamızın da düşüş eğilimini destekleyeceğini sözlerine ekledi. Gelinen bu aşamanın devamı ve ekonominin güçlenmesi için gereken tedbirlerin zamanında alınmasının hayati bir değer taşıdığı uyarısında bulunan Büyükekşi, 2008 bütçesinde ihracat hedefinin 125 milyar Dolar, şu andaki 12 aylık (Kasım 2007 – Ekim 2008) ihracatın 132 milyar dolar olduğunu ve 2008 yılını da, 130 milyar dolarla kapatmayı öngördüklerini açıkladı.