İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
27 EKİM-2 KASIM 2008

AB VE UKRAYNA ARASINDA VİZE SERBESTÎSİNE YÖNELİK GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Avrupa Komisyonu’nun Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Üyesi Jacques Barrot, 29 Ekim’de Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Ukrayna ve AB arasında, Ukrayna vatandaşlarının vizesiz olarak AB içerisinde dolaşmasını öngören görüşmelerin başladığını açıkladı. Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Barrot, söz konusu diyaloğun, AB ve Ukrayna arasındaki ilişkilerde yeni bir boyutu oluşturduğunu belirtirken; 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren AB’yi ziyaret etmek isteyen

Ukrayna vatandaşlarına uygulanan vize kolaylığının, bu diyalog sonrasında daha da ilerletileceğini belirtti. 2012 yılında Polonya ve Ukrayna tarafından düzenlenecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2012) öncesinde vize serbestliği ile ilgili düzenlemelerin tamamlanmasını umut ettiklerini belirten Barrot, bu konuda Avrupa Komisyonu’nun kesin bir tarih veremeyeceğini söyledi.

Ukrayna Dış İşleri Bakanı Volodymyr Ohryzko ve Avrupa Komisyonu’nun Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Üyesi Jacques Barrot arasında yapılan toplantıda, söz konusu vize serbestliği görüşmelerinin dört ana alana yoğunlaşacağı belirtildi. Bu alanlar, belge güvenliği (özellikle vize başvurularında biyometrik fotoğraf kullanılması), yasadışı göç ile mücadele, dış ilişkiler ve kamu düzeni ile güvenlik olarak belirlendi.

Hatırlanacağı üzere, AB ve Ukrayna arasında imzalanan vize kolaylığı anlaşması sonrasında, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren AB’yi ziyaret etmek isteyen Ukrayna vatandaşı öğrenciler, gazeteciler, hastalar, AB kurumları ile bağlantılı çalışan personel, sporcular vb. özel bir uygulamaya tabi tutuluyordu. Söz konusu vize kolaylığı anlaşması kapsamında yukarıda adı geçen gruba dâhil Ukrayna vatandaşları, Schengen vizesi başvurularını daha az belge ve daha düşük bir ücret ile yapabiliyorlardı.