Komisyon tarafından, AB’nin küresel ekonomide kuvvetli ve zayıf yönlerini ortaya koyan bir rapor yayımlandı. “AB’nin Dünya Ekonomisindeki Performansı” başlığıyla Avrupa Komisyonu’nun Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan söz konusu raporda, 1995 yılından bu yana gelişmekte olan ekonomiler ile gelişmiş ekonomiler arasında pazar payı açısından değişimler meydana geldiği; rekabetin yoğun olduğu uluslararası ortamda, AB’nin ticarette pazar payını korurken Japonya ve ABD’nin gerilediği belirtiliyor.
Rapora göre, AB, dünyanın en büyük sanayi malı ve hizmet ihracatçısı ve en büyük doğrudan yabancı sermaye yatırımcısı konumunda yer alıyor. Buna karşın, ileri teknoloji ürünleri ve Asya ülkelerine ihracatta gerileyen AB’nin 2007 yılında dış ticaret dengesi, sanayi mallarında 162 milyar Avro ticaret fazlası vermiş durumda. Dünya ticaretinde, AB’nin enerji dışı mallar ihracatının payı, %19,5; ABD ve Japonya’nın ise, sırasıyla %13 ve %9,5 oranında. AB’nin payı, 1995’ten bu yana sadece %1,3 azalırken; ABD (%4,4) ve Japonya’nın payındaki düşüşlerin daha fazla olduğu göze çarpıyor.
AB’nin enerji dışındaki ithalatının üçte ikisinin imalat sanayine yönelik olması, ekonomisinin ithalata açık olmasının ihracat performansında etkili olduğunu gösteriyor. AB’nin ihracat performansını artıran diğer faktörler arasında, ürün kalitesini geliştirmesi, AB şirketlerinin mallarını, yüksek kaliteli olmaları sayesinde yüksek fiyata satabilmelerinin yanı sıra marka ile satış sonrası hizmetleri gibi sunduğu imkânlar geliyor. AB’nin, dünya yüksek kaliteli ürünler ticaretindeki payı üçte bir düzeyinde ve bunlar AB ihracatının yarısını oluşturuyor.
Buna karşılık AB’nin dünya ileri teknoloji ürünlerindeki performansı, %18’lik payıyla oldukça düşük. AB’nin bu alandaki konumunun, özellikle Asya’da yükselen yeni pazarlar nedeniyle gerilediği belirtiliyor. Diğer yandan, hizmetler sektöründe ise, AB, %26,9 payıyla dünyanın önde gelen ihracatçısı konumunda. Bu sektörde, ABD’nin payı, %19,7 ve Japonya’nınki %6,1. Rapora göre, AB, aynı zamanda dünyanın en büyük doğrudan yabancı sermaye ihracatçısı (%33) ve ithalatçısı (%29) konumunda bulunuyor.