AVRUPA YATIRIM BANKASI İSTANBUL VE ANKARA’DA TEMSİLCİLİK AÇACAK
Türkiye'de kurulacak iki Avrupa Yatırım Bankası (AYB) temsilciliği için "Ev Sahibi Ülke Anlaşması" 5 Kasım 2007 tarihinde imzalandı. Anlaşmaya, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan toplantı sonrasında, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve AYB Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen imza attı. AYB temsilcilikleri, anlaşmanın TBMM tarafından onaylanmasının ardından faaliyetlerine başlayacak.
Konuyla ilgili Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, AYB temsilciliklerinin, Banka'nın, kamu ve özel sektörün finansman taleplerini karşılamasını kolaylaştırmasının yanı sıra yerel kuruluşlarla olan ilişkilerini de güçlendireceği bildirilerek; söz konusu anlaşmanın, AB'ye katılım öncesi sürecinde Banka'nın Türkiye'ye verdiği desteğin göstergesi olacağı ifade edildi. Ankara'daki imza töreni sırasında Kollatz-Ahnen, anlaşma ile birlikte Banka'nın ilk defa bir ülkede iki temsilcilik birden açtığını belirtti.
2007, AYB'nin Türkiye'deki faaliyetlerinin yeni bir boyut kazanması ve AYB'den sağlanan finansmanın ivme kazanarak artması nedeniyle önemli bir yıl oldu. AYB Türkiye'deki faaliyetlerine 40 yıldan fazla bir süre önce başlayarak, Türkiye ekonomisinin anahtar sektörlerindeki kamu ve özel sektöre ait önemli pek çok projeyi finanse etti. 2000-2007 döneminde toplam kredi hacmi 7 milyar Avroyu bulurken, bunun 3,5 milyar Avroluk kısmını özel sektöre verilen krediler oluşturdu.
Bu oranlarla Türkiye, AYB'nin AB dışında finanse ettiği en büyük alıcı ülke konumuna geldi. 70 milyondan fazla nüfusu ve AB'ye adaylık vizyonuyla hızlı bir ekonomik kalkınma içerisindeki Türkiye, 2007 yılında 2 milyar Avronun üzerinde bir kredi seviyesine ulaştı.
AYB, yatırımcılarla gerçekleştirdiği ortaklıklarla ve gelişmiş yerel bankacılık ağı aracılığıyla, Türkiye'de canlanmakta olan KOBİ sektörünü destekliyor. Güçlü ticaret bağlantıları, elverişli altyapısı ile enerji ve ulaşım koridorları Türkiye'nin önemli avantajları olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin AB üyeliği perspektifi; özellikle çevre, kentsel altyapı, ulaştırma ve bölgesel kalkınma başta olmak üzere birçok alanda yatırım ihtiyacını daha da artırırken, AYB desteğinin bu süreçte Türkiye'nin yatırım ihtiyacını bir ölçüde karşılaması öngörülüyor.
AYB, 1958 yılında Roma Anlaşması ile AB’nin mali kuruluşu olarak kuruldu. AB üye ülkelerinin hissedar konumunda olduğu AYB'nin temel amacı "Avrupa Birliği'nin politika hedefleri kapsamında yatırım projelerine uzun vadeli kredi sağlanmasına katkıda bulunmak" olarak belirlendi. AYB, Türkiye'deki yatırımlara, "Katılım Öncesi Mali İşbirliği" kapsamında finansman sağlıyor.