Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İktisadi Kalkınma Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğiyle, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) çeşitli kararlarıyla haksız uygulama olduğu belirtilen vize konusunda hukuki argümanları irdelemek ve çözüm yolları belirlemek üzere düzenlenen seminerler dizisinin birinci toplantısı 15 Kasım 2007 tarihinde İstanbul’da düzenlendi. İKV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun açış konuşmasını yaptığı toplantıda, İstanbul ve Düsseldorf baroları avukatı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Murat Uğur Aksoy, “ATAD Kararları Işığında Türk Vatandaşlarına Uygulanan Vize Sorunu” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
“ATAD ve Birleşik Krallık (İngiltere) Mahkemelerinin Türk Vatandaşlarının Ülkeye Giriş Koşullarına İlişkin Son Kararları” başlıklı seminerler dizisinin ikinci toplantısı, 20 Kasım 2007 tarihinde, saat 9:30’da İstanbul TOBB Plaza’da (Levent) gerçekleştirilecektir. Toplantıya, House of Lords ve Lüksemburg Adalet Divanı’nda Darı davasını yürüten İngiliz hukukçu Barrister Nicola Rogers ve House of Lords ve Lüksemburg Adalet Divanı’nda Tüm davasını yürüten İngiliz hukukçu Solicitor Kuddus katılacaktır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi AB Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sanem Baykal ise, yapılan açıklamaları yorumlayacaktır.
Seminerler dizisi, 6 Aralık 2007 tarihinde İstanbul TOBB Plaza’da saat 10:00’da yapılacak toplantı ile devam edecektir. Toplantıda, Abatay davasını Almanya ve ATAD’nda yürüten avukat Dr. Rolf Guttmann, “Ortaklık Anlaşmasında Standstill Hükmünün Getirdiği Hareketlilik” başlıklı bir sunum gerçekleştirecektir.
17 – 18 Ocak 2008 tarihlerinde ise, İstanbul TOBB Plaza’da Belçika Federal Meclisi Senatörü ve Leuven Üniversitesi, Avrupa Sosyal Güvenlik Hukuku Enstitüsü Müdürü
Prof. Dr. Danny Pieters ve Prof. Dr. W. Schoukens’in katılımlarıyla “Türk Vatandaşlarının 1980 Ortaklık Konseyi Kararlarından Kaynaklanan Sosyal Güvenlik Hakları” başlıklı bir toplantı gerçekleştirilecektir. Toplantıda ATAD kararları ile teyid edilmesine karşın, AB düzeyinde genel uygulamaya konulmayan Türk vatandaşlarına yönelik sosyal güvenlik hakları irdelenecektir. Bilindiği üzere, söz konusu Ortaklık Konseyi kararlarının uygulamaya girmesi için Avrupa Komisyonu tarafından 1983 yılında Konsey’e sunulan tüzük tasarısı, aradan geçen çeyrek yüzyıla karşı hala yürürlüğe girmemiştir.
2008 yılı Ocak ayında düzenlenecek son kollokyumda ise, Kassel İdare Mahkemesi Yargıcı Dr. Klaus Dienelt, Darmstadt İdare Mahkemesi Başkanı Dr. Wolfram Molitor, Türkiye - AT Ortaklık Hukuku Uzmanı Dr. Völker Pfaff, Federal Polis Akademisi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Stoppa ve Prof Dr. Westpfahl; vize uygulamasının hukuka aykırılığını vurgulayıp vizenin aşamalı olarak kaldırılması konusundaki çözüm önerilerini ortaya koyacaklardır.
Toplantılara ilişkin detaylı bilgiye www.ikv.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.