İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

23. AB - TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AB - Türkiye Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 23. Toplantısı 9-10 Kasım 2007 tarihlerinde Sapanca’da gerçekleştirildi.
23. AB - TÜRKİYE KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AB - Türkiye Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 23. Toplantısı 9-10 Kasım 2007 tarihlerinde Sapanca’da gerçekleştirildi. Toplantı'nın açılış bölümünde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye - AB KİK Eşbaşkanları Şemsi Bayraktar ve Bryan Cassidy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Genel Sekreteri Oğuz Demiralp, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Diego Mellado birer konuşma yaptı.

Toplantı sonrasında KİK üyelerinin yaptığı yazılı açıklamada, Almanya Dönem Başkanlığı'nda ''İşletme ve Sanayi Politikası'', ''İstatistik'' ve ''Mali Kontrol'' fasıllarında müzakerelerin açılmasının memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, Portekiz Dönem Başkanlığı aynı yolu izlemeye ve sivil toplum açısından özel öneme sahip başka fasıllarda da müzakereleri açmaya davet edildi. Açıklamada ayrıca, Avrupa Komisyonu ile Türk Hükümetinin açılacak tüm müzakere fasıllarının sosyal yönlerini dikkate almaları ve Türkiye'deki, sivil toplum kuruluşlarını müzakere sürecine dahil etmeleri konusunda çağrıda bulunuldu.

KİK Eşbaşkanları tarafından Avrupa Komisyonu üyelerine gönderilen mektupta ise, vize sorununun sivil toplum diyaloğunu engelleyici unsurlardan biri olduğu belirtilerek, vize başvuruları için gerekli olan işlemlerin azaltılması ve kolaylaştırılması istendi.

Açıklamada KİK toplantısına ilişkin yer verilen konular şöyle:

Kadınlar ve girişimcilik: Türkiye'nin, kadın konusunun önemini dikkate alarak, AB müzakerelerinde bir kadın kuruluşu temsilciliğine sürekli biçimde yer vermesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, ayrıca kadın girişimciliğin teşvik edilmesinin, küreselleşmenin getirdiği zorlukları başarılı bir şekilde aşmada kilit öneme sahip olduğu kaydedildi.

Ulaştırma ve enerji: Açıklamada, Türkiye'nin, AB'ye tedarik edilen enerjinin çeşitlenmesinde kilit bir rol oynayacağı ve oynadığı belirtilerek, Türk karayolu taşımacılığı sektöründe geçiş izni kotaları konusundaki sınırlamaları kaldırma yolunda yapılacak çalışmalara da önem verilmesi gerektiği kaydedildi. Ayrıca, ulaştırma sektörünün ekonomik öneminin artması, enerji kaynaklarının sınırlı olması ve çevre konularının politika kararlarında kilit faktör olmaya başlaması nedeniyle, söz konusu alanlarda AB politikalarında radikal değişikliklere gereksinim duyulabileceği ifade edildi.

Sendikal haklar: Hükümetin, sendikaların gelişme ve özgürce hareket edebilme imkanlarını sınırlayan mevzuat durdurması gerektiğinin bildirildiği açıklamada, KİK'in 2008 yılında düzenleyeceği ilk toplantısında detaylı bir ara rapor, ikinci toplantısında ise nihai rapor sunulmasına karar verildi. 

Diğer Yazılar