İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AVRUPA BİRLİĞİ İLE MALİ KONTROL VE İSTATİSTİK FASILLARINDA MÜZAKERELER AÇILDI

26 Haziran 2007 tarihinde Türkiye ile AB arasında bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen 3. Hükümetlerarası Konferans’ta, istatistik ve mali kontrol fasıllarında müzakerelerin resmen açılmasına karar verildi. Toplantıda Türk tarafını Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB tarafını ise AB Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn temsil etti.
AVRUPA BİRLİĞİ İLE MALİ KONTROL VE İSTATİSTİK FASILLARINDA MÜZAKERELER AÇILDI

26 Haziran 2007 tarihinde Türkiye ile AB arasında bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen
3. Hükümetlerarası Konferans’ta, istatistik ve mali kontrol fasıllarında müzakerelerin resmen açılmasına karar verildi. Toplantıda Türk tarafını Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB tarafını ise AB Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn temsil etti.

Konferansın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ali Babacan, Fransa’nın ekonomik ve parasal politikalar faslının açılmasını engellemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Babacan, bu konuda öne sürülen teknik gerekçelerin Türk tarafını tatmin etmediğini bildirdi. Bu faslın açılması için
1 Temmuz 2007 tarihinde AB Dönem Başkanlığı’nı Almanya’dan devralacak Portekiz’in dönem başkanlığı sırasında bir gelişme kaydedilmesini beklediklerini ifade eden Babacan, AB’nin üstlendiği mevcut yükümlülükler çerçevesinde, tüm üye ülkelerin müzakerelere sahip çıkacağını umduklarını, aksi takdirde sadece Türkiye’nin değil, AB’nin de zarar göreceğini belirtti.

AB Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, dönem başkanlıkları sırasında üç fasıl açmak istediklerinin bir sır olmadığını, ancak mevcut çerçevede bu uzlaşmayı sağlanamadığını dile getirdi. Steinmeier, müzakerelerdeki ilerlemenin AB’nin de çıkarına olduğunun altını çizdi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, açılmış olan iki faslın Türkiye’nin AB üyeliğini pekiştirecek nitelikte olduğuna dikkat çekti. Rehn ayrıca, Türkiye’nin seçim sürecinde olmasına rağmen AB yolunda desteklenmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

İstatistik ve mali kontrol fasıllarında müzakerelerin resmen açılması ile, 3 Ekim 2005 tarihinden bu yana açılan fasıl sayısı dört oldu. Bugüne dek sadece bilim ve araştırma faslı açılıp kapandı. İşletme ve Sanayi Politikası faslında ise müzakereler sürüyor. 3. HAK Toplantısında istatistik ve mali kontrol fasıllarında belirlenen kapanış kriterlerini şu şekilde sıralamak mümkün:

İstatistik

Çiftlik kayıtlarının oluşturulmasındaki ilerlemenin ayrıntılı bir tanımı ile istatistiklerin toplanmasına ilişkin öngörülen metodolojinin yanı sıra organizasyon modelinin ortaya koyulması;
Türkiye’nin temel ulusal hesap göstergelerinin ve bu alanda kullanılan metodolojinin ortaya koyulması;

Mali Kontrol

Kamu İç Mali Denetimi düzenlemesi ve ilgili politikaların kabul edilerek uygulanması;

Sayıştay’ın bağımsızlığının garanti edilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin kabul edilerek uygulanması;

Türk Ceza Yasası’nın AB’nin Mali Çıkarlarının Korunması Konvansiyonu ve ilgili protokolleri ile uyumlaştırılması;

Avrupa Topluluğu’nu Kuran Antlaşma’nın 280(3). Maddesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla bir koordinasyon birimi oluşturulması;

Avro’nun sahteciliğe karşı korunmasına yönelik müktesebata yasal ve idari olarak uyum sağlanması.

Hatırlanacağı üzere AB liderleri Aralık 2006’daki Zirve Toplantısında, Komisyon’un Türkiye’nin Ek Protokolü uygulamadığı doğrulanana kadar Gümrük Birliği ile ilgili 8 müzakere faslının açılmamasını; hiçbir faslın da geçici olarak kapanmamasını kararlaştırmıştı.

Diğer Yazılar