İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

TÜRKİYE VE AB, SURİYE MUHALEFETİNİN TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞMESİNDEN MEMNUN

Suriye’deki muhalif güçlerin 11 Kasım 2012 tarihinde Katar’ın başkenti Doha’da varılan anlaşma sonucu Suriye Devrim ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu çatısı altında bir araya gelmesi gerek Türkiye, gerekse AB ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
TÜRKİYE VE AB, SURİYE MUHALEFETİNİN TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞMESİNDEN MEMNUN

Suriye’deki muhalif güçlerin 11 Kasım 2012 tarihinde Katar’ın başkenti Doha’da varılan anlaşma sonucu Suriye Devrim ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu çatısı altında bir araya gelmesi gerek Türkiye, gerekse AB ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

 Anlaşmanın sağlandığı Doha’daki görüşmelere iştirak eden Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da uluslararası camianın Suriye muhalefetini desteklememek için hiçbir mazeretinin kalmadığını belirtti ve oluşturulan yeni yapının tüm Suriye’yi temsil eden bir yapı oluşturduğu konusunda şüphe kalmadığını ifade etti. T.C. Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada ise, Suriye muhalefetinin yeni bir yapılanmaya gitmesi memnuniyetle karşılanırken, Suriye muhalefetinin ilk kez bu kadar kapsamlı bir çatı altında bir araya geldiği belirtildi ve bu adımla Suriye’deki demokratik geçiş sürecinin halkın meşru beklentileri doğrultusundaki çabaları hızlandırılacağı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, uluslararası camiaya muhalefete verdiği dayanışma, destek ve yardım sözlerini yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.

 AB-Arap Ligi Dışişleri Bakanları toplantısı için Kahire’de bulunan Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye’deki muhaliflerin 11 Kasım 2012 tarihinde Katar’ın başkenti Doha’da varılan anlaşma sonucu Suriye Devrim ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu çatısı altında bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bilindiği gibi, Avrupa Birliği Suriye’deki muhalif gruplara ortak bir platformda birleşmeleri çağrısında bulunmaktaydı. Ulusal Koalisyon’un insan hakları ve demokrasi ilkelerine bağlı ve kapsayıcı bir şekilde işlerliğini kazanmasını beklediklerini kaydeden Yüksek Temsilci, AB’nin Suriyelilerin liderliğinde Suriye halkının meşru taleplerine cevap veren bir geçiş sürecini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Suriye muhalefetinin gittiği yeni yapılanmanın ardından, Suriye Ulusal Koalisyonu Arab Ligi’ne üye 22 devlet ve Körfez İşbirliği Konseyi mensubu 6 ülke tarafından tanındı.

Suriye Ulusal Koalisyonu’nu tanıyan ilk batılı devlet ise Fransa oldu.  Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande, yaptığı basın açıklamasında, Suriye Ulusal Koalisyonu’nu Suriye muhalefetinin tek meşru temsilcisi ve Beşar Esad'ın rejimine son verecek, demokratik Suriye'nin gelecek yönetimi olarak tanıdıklarını belirtti. Fransa’nın ardından Türkiye de Suriye Ulusal Koalisyonu’nu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdığını açıkladı. Cibuti’deki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bakanlar Toplantısı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu İİT mensubu diğer ülkeleri de Suriye Ulusal Koalisyonu’nu tanıma çağrısında bulundu.

ABD de Suriye Ulusal Koalisyonu’nu Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanırken, ABD’li yetkililer Suriyeli isyancılara ölümcül olmayan insani yardım sağlama politikalarının geçerli olduğuna dikkat çektiler.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Esad rejiminin üzerindeki uluslararası baskıyı artırma yolundaki karar metinlerini veto eden Çin ve Rusya ise temkinli açıklamalarda bulundular. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Çin’in Suriye halkı öncülüğünde en kısa zamanda bir siyasi geçişi desteklediği belirtildi. Esad rejimine verdiği destekle bilinen Rusya ise, Ulusal Koalisyon’un çatışmalara Suriye halkı tarafından, dış müdahale olmaksızın, diyalog ve müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Diğer Yazılar