İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB ADALET VE İÇİŞLERİ KONSEYİ BALKAN ÜLKELERİNİ UYARDI

25 Ekim 2012 tarihinde Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısında, AB üye ülke İçişleri Bakanları, Balkan ülkelerini AB üye ülkelerine yapılan sığınmacı başvurularında yaşanan suiistimaller nedeniyle eleştirdi. AB üye ülke ilgili bakanları, toplantıda, gerekirse AB ile Balkan ülkeleri arasında var olan vize kolaylaştırma sisteminin askıya alınabileceği uyarısında bulundu ve Balkan ülkelerinden ilgili kuralları gerektiği gibi uygulamalarını istedi.
AB ADALET VE İÇİŞLERİ KONSEYİ BALKAN ÜLKELERİNİ UYARDI

25 Ekim 2012 tarihinde Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısında, AB üye ülke İçişleri Bakanları, Balkan ülkelerini AB üye ülkelerine yapılan sığınmacı başvurularında yaşanan suiistimaller nedeniyle eleştirdi.  AB üye ülke ilgili bakanları, toplantıda, gerekirse AB ile Balkan ülkeleri arasında var olan vize kolaylaştırma sisteminin askıya alınabileceği uyarısında bulundu ve Balkan ülkelerinden ilgili kuralları gerektiği gibi uygulamalarını istedi.

Hatırlanacağı üzere 2009 ve 2010 yıllarında AB, aralarında Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna-Hersek’in bulunduğu 5 Balkan ülkesi vatandaşları için vize serbestliği getirmişti. Söz konusu serbestlik, AB aday ve potansiyel adayı olan bu ülkelerin, ileride AB’ye katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla verilmişti. Yine hatırlanacağı üzere, AB üyesi 6 ülke, AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısı öncesinde, söz konusu 5 ülkeden AB üye ülkelerine yapılan sığınma başvurularına ilişkin endişeleri içeren bir mektubu, Avrupa Komisyonu’na göndermiş, mektupta Balkan ülkelerinden AB üye ülkelerine yapılan sığınma başvurularında son dönemdeki hızlı artıştan duyulan rahatsızlık dile getirilmişti. Fransa, İsveç, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg İçişleri Bakanları adına, Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich tarafından kaleme alınan ve imzalanan mektupta, başta Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu olmak üzere, ilgili kurumlardan söz konusu ülkeler ile AB arasında uygulanan vize muafiyet programlarının acil şekilde askıya alınması talep ediliyordu.  

Balkan ülkeleri arasında özellikle Sırbistan ve Makedonya’dan gelen sığınma taleplerinin ön plana çıktığı görülüyor. Reuters haber ajansına göre, son bir ayda Sırbistan ve Makedonya’dan Almanya’ya yapılan sığınma talepleri, tüm taleplerin neredeyse üçte birine ulaşmış durumda. Eylül ayında Sırbistan’dan yapılan başvurular üç katına çıkarken, Makedonya’dan yapılan başvurular ise yüzde 70 artmış durumda.

AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısında ayrıca, Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Bakanlar, Suriye’ye tepki olarak bir Bölgesel Koruma Programı kurulmasıyla ilgili gelişmeleri görüştüler. Toplantıda, Suriye’de insani durumun kötüleşmesi ve Suriye’den kaçanları misafir eden komşu ülkelerde artan yüklerin, endişe kaynağı olmaya devam ettiği vurgulandı. Toplantıda ayrıca, 2012-2016 İnsan Trafiğinin Ortadan Kaldırılmasına yönelik yeni bir AB Stratejisi için Değiştirilmiş Taslak Konsey Kararları onaylandı. 

Diğer Yazılar