İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ
Geçtiğimiz hafta, 3 Ekim 2012 tarihinde Suriye'den atılan havan mermisinin Akçakale ilçe merkezine isabet etmesi sonucu beş kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırı Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olurken, saldırı uluslararası camia tarafından da tepkiyle karşılandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri Suriye’yi şiddetle kınadıklarını ifade ederek, bu gibi uluslararası hukuk ihlallerinin son bulması çağrısında bulunarak, Suriye hükümetini komşularının egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye çağırdılar. Kuzey Atlantik Paktı’nın 4’üncü maddesi kapsamındaki acil oturumda bir araya gelen 28 NATO üyesi devletin büyükelçileri yayımladıkları ortak bildiride Şam yönetimine Türkiye'ye yönelik saldırgan tutumuna son verilmesi çağrısında bulundular. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Suriye’yi şiddetle kınadığını ifade ederek, saldırının Suriye krizinin komşu ülkelere sıçramasının trajik sonuçlarını bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Türkiye’nin egemenliğine yönelik bu gibi saldırıların kabul edilemez olduğunun altını çizen Yüksek Temsilci, Suriye yönetimine komşularının toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi çağrısında bulundu. Durumu yakından izlemeye edeceklerini belirten Ashton, tarafları itidalli davranmaya davet etti.
İngiltere Başbakan Yardımcısı ve iktidardaki koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan Liberal Demokrat Parti Lideri Nick Clegg geçtiğimiz hafta İngiliz iş dünyası temsilcilerinden oluşan bir heyetle Türkiye’yi ziyaret etti. İngiltere ve Türkiye arasındaki ticari ve diplomatik ilişkileri geliştirmek amacıyla Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunan Clegg, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteği yineleyerek, Türkiye’yi her zaman Avrupalı bir devlet olarak gördüklerini belirterek, Türkiye’siz Avrupa Birliği’nin eksik kalacağını ifade etti.
Avrupa Komisyonu tarafından resmen 10 Ekim 2012 tarihinde aday ve potansiyel aday ülkelerin İlerleme Raporları ile birlikte açıklanacak olan 2012-13 Genişleme Stratejisi’nin basına sızan resmi olmayan taslağına göre, Batı Balkan ülkelerinde örgütlü suçlar ve yolsuzluk başta olmak üzere hukukun üstünlüğü, iyi yönetişim, idari kapasite, işsizlik, ekonomik reform ve sosyal kapsayıcılık sorunlu alanların başında geliyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin refahı ve güvenliği bakımından sahip olduğu stratejik öneme vurgu yapılan taslak raporda, Türkiye’nin gösterdiği hızlı ekonomik büyümeden övgüyle bahsediliyor. Ancak, siyasi kriterler konusunda özellikle ifade özgürlüğü, adil yargılanma ve temel haklar alanlarında eksiklikler bulunduğu ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu tarafından 10 Ekim 2012 tarihinde açıklanacak olan 2012 yılı İlerleme Raporu’na bir sonraki bültenimizde yer vereceğiz.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.