İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
26 EYLÜL-2 EKİM 2012

AVRUPA İSTİKRAR MEKANİZMASI YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Avrupa İstikrar Mekanizması’na ilişkin Alman Anayasa Mahkemesinin 12 Eylül’deki kararından sonra Alman Meclisi tarafından kabul edilen belgeyi Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un da 27 Eylül 2012 tarihinde imzalaması üzerine Avrupa Avro alanı daimi kurtarma fonu İstikrar Mekanizması (ESM), Almanya tarafından kabul edildi. Avrupa İstikrar Mekanizması’nı en olarak Estonya’nın da önümüzdeki günlerde onaylaması bekleniyor.  Böylece yürürlüğe girecek olan ESM’nin,  Avrupa Mali İstikrar Fonu (EFSF) ile birlikte 700 Milyar Avro’luk bir tutara sahip olması öngörülüyor.  

Diğer yandan Almanya, Finlandiya ve Hollanda Maliye Bakanları 26 Eylül’de, Avro Alanı’nda mali sıkıntı içinde olan bankaların eski borçlarının 8 Ekim’de işlemeye başlaması öngörülen Avrupa İstikrar Mekanizması’nın hesaplarına alınmaması ve bu fondan karşılanmaması gerektiği yönünde açıklamada bulundular. Üç ülkenin Maliye bakanları ESM fonunun AB bankalarının tek denetim mekanizması altında oluşacak borçlarını finanse edebileceğini, ancak eski borçların ulusal kurumların sorumluluğunda olduğunu açıkladılar. Maliye Bakanları, açıklamada İrlanda ve Portekiz’in AB/IMF işbirliğinde yürüttüğü programın gözden geçirilmesinin olumlu yönde ilerlediğini, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Yunanistan’ın AB/IMF programına ilişkin raporunu beklediklerini ve ülkede ekonomik program kapsamında öngörülen mali ve yapısal politika önlemlerinin tamamlanacağını umduklarını belirttiler.  Bütçe disiplini ve hedefleri de dahil olmak üzere mali istikrarın sağlanmasında Avrupa sömestrinin uygulanmasının temel faktör olduğu üzerinde görüş birliği içinde olduklarını, ESM ve diğer kriz mekanizmalarının ulusal düzeyde karalaştırılan diğer politikaların ancak tamamlayıcısı olabileceğini, bazı üye ülkelerin ulusal reform programlarının bu kapsamda önem taşıdığını ifade ettiler. Bunun için İspanya’yı reform programını zamanında tamamlaması için desteklediklerini de açıkladılar.

Avrupa Komisyonu ise en sorunlu bankaların ilk önce ESM fonundan doğrudan yardım almaları gerektiğini belirtiyor. Temmuz ayında bir araya gelen AB liderleri İspanya ve İtalya’ya, bankaların denetimini tek elden sağlayacak mekanizmanın kurulmasından sonra borçlu bankalara doğrudan ESM fonu tarafından sermaye desteği sağlanabileceğini açıklamışlardı. Aynı zamanda İspanya’ya bankacılık sektörü için 100 milyar Avro’nun ESM’den sağlanabileceği de belirtilmişti.

ESM’nin yürürlüğe girmesi ve bankacılığa ilişkin denetim mekanizmasının tam olarak kurulmasından sonra ESM’nin bankaları ne şekilde destekleyeceğinin netleşeceği tahmin ediliyor.