İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
26 EYLÜL-2 EKİM 2012

TÜRKİYE’DE CEZA İNFAZ SİSTEMİ REFORMUNA VE MODERNLEŞMESİNE AB DESTEĞİ

Türkiye’deki ceza infaz sistemini Avrupa Cezaevi Kuralları ve diğer uluslararası standartlar doğrultusunda iyileştirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği finansmanlı projenin kapanış töreni, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert ve Avrupa Konseyi’nden Program Direktörü Verena Taylor’ın katılımıyla 27 Eylül 2012 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Avrupa Konseyi ve Adalet Bakanlığı tarafından uygulanan AB destekli proje kapsamında, 90 cezaevinde çalışan 18 bin personel Avrupa Cezaevi Kuralları ve uluslararası standartlar konusunda; 850 cezaevi Müdürü etkin cezaevi yönetimi ve liderlik konusunda; 480 cezaevi sağlık personeli uluslararası cezaevi sağlık hizmetleri standartları konusunda; 350 cezaevi öğretmeni ise uluslararası cezaevi eğitim standartları ve eğitim metodolojileri konusunda düzenlenen eğitimlere katıldı. Proje kapsamında, cezaevi müdürlerine yönelik “Cezaevi Yönetim Rehberi” ve sağlık personeline yönelik “Cezaevi Doktorlarının Elkitabı” başta olmak üzere birçok kaynak güncellenirken, cezaevi kuralları konusunda rehberler yayınlandı. Mahkûmların rehabilitasyonuna yönelik altı adet suçlu davranış programı geliştirilerek, 350 psiko-sosyal danışman eğitim aldı. Cezaevi İzleme Kurullarının ve infaz hâkimlerinin rollerinin güçlendirilmesine yönelik faaliyetlere ise, 600 kurul üyesi ve 150 hâkim katılım sağladı. Sivil toplum ile cezaevleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için seminerler düzenlendi.

Projenin 2003-2007 dönemindeki ilk aşamasında Uşak ve Elazığ’da modern cezaevi olarak belirlenen iki cezaevinde modern cezaevi yönetimi sistemleri tesis edilmişti. Cezaevi personeline yönelik yeni eğitim stratejisi geliştirilerek, Türkiye’deki Ceza İnfaz Kurumları Personeli Eğitim Merkezlerinin kapasitesi güçlendirilmişti. 7,7 Milyon Avro tutarındaki bu projenin 6,8 milyon Avro’su AB katılım öncesi yardım fonlarından (IPA) karşılandı.

Mahkûmların daha sonra topluma başarılı bir şekilde yeniden kazandırılmaları için 90 cezaevinde 266 mesleki eğitim atölyesinin kurulmasına katkıda bulunuldu ve cezaevlerinin kütüphanelerine 50,000 kitap gönderilerek, bilgisayar laboratuarlarının kurulması için 450 bilgisayar temin edildi.

Oluşturulan mesleki eğitim atölyeleri sayesinde mahkûmların hücre dışı faaliyetleri arttırılarak cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve Türk makamlarının cezaevlerini Avrupa Birliği Cezaevi Kuralları ve uluslararası standartlara uygun olarak yönetmesine yardımcı olması amaçlandı.