İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
26 EYLÜL-2 EKİM 2012

AVRUPA KOMİSYONU KÜLTÜREL VE YARATICI SEKTÖRLERE YÖNELİK YENİ STRATEJİYİ AÇIKLADI

Avrupa Komisyonu, 26 Eylül 2012 tarihinde kültürel ve yaratıcı sektörlerin tüm potansiyelinin açığa çıkarılmasını amaçlayan yeni stratejiyi kamuoyuyla paylaştı. Mimarlık, kültürel miras, müzik, sahne sanatları, görsel sanatlar, kütüphanecilik, yapımcılık, radyo ve televizyon gibi birçok alanda faaliyet gösteren şirket ve kuruluşları kapsayan kültürel ve yaratıcı sektörler, Avrupa Birliği Gayrisafi Yurtiçi Hâsılası’nın yüzde 4,5’ini oluşturuyor ve 8,5 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Ancak, küreselleşmenin ve dijital teknolojilere geçişin getirdiği baskının yanı sıra, piyasaların kültürel ve dilsel bakımdan bölünmüş olması ve maddi kaynak bulmanın zorluğu bu sektörlerdeki sorunların başında geliyor.

Avrupa Komisyonu’nun yeni stratejisi ile kültürel ve yaratıcı sektörlerin rekabet gücünün artırılması ve ihracat potansiyelinin güçlendirilmesi ve yenilikçilik, bilişim teknolojileri ve kentsel dönüşüm gibi bağlantılı alanların da desteklenmesi amaçlanıyor.

Avrupa Komisyonu kültürel ve yaratıcı sektörlerin gelişebilmesine imkan sağlayacak doğru koşulların oluşturulması için yetenek gelişimi, maddi kaynaklara erişim, yeni iş modellerinin teşvik edilmesi, seyirci gelişimi, uluslararası piyasalara erişim ve diğer sektörlerle olan bağların geliştirilmesi gibi birçok eylem sunuyor. Yeni stratejiyi tanıtan Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çok lisanlılık ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Androulla Vassiliou, Avrupa’daki kültürel ve yaratıcı sektörlerin kültürel çeşitlilik için gerekli olmanın yanı sıra, AB çapında sosyal ve ekonomik gelişime birçok önemli katkıları olduğunu belirtti.

Yeni stratejinin açıklandığı “AB’de büyüme ve istihdam için kültürel ve yaratıcı sektörlerin desteklenmesi” başlıklı COM(2012) 537 sayılı tebliğ ile birçok girişim ve modern bir denetim sisteminin oluşturulması öngörülüyor. Avrupa Komisyonu, ayrıca kültürel ve yaratıcı sektörlerle eğitim, endüstri, turizm, bölgesel ve kentsel gelişim gibi farklı politika alanları ile ortaklıklar oluşturulmasını destekliyor. Yaratıcı ve kültürel sektörlere 2014-2020 mali döneminde AB bütçesinden uyum fonu kapsamındaki “Yaratıcı Avrupa” programı kapsamında 1,8 Milyar Avro ayrılması öngörülüyor.