AB BAKANLAR KONSEYİ TRANSDİNYESTER ESKİ YÖNETİMİNE UYGULANAN SEYAHAT YASAĞINI KALDIRMA KARARI ALDI
AB Bakanlar Konseyi, 27 Eylül 2012 tarihinde Moldova sınırları içerisinde bulunan ayrılıkçı Transdinyester bölgesinin eski siyasi kadrosuna uygulanan seyahat yasağını kaldırma kararı aldı. AB Bakanlar Konseyi’nin yaptırımları kaldırma kararı, Transdinyester’in yeni siyasi kadrosunun anlaşmazlığın çözümüne yönelik Transdinyester, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Rusya, Ukrayna, AB ve ABD’den oluşan “5+2” formatında süren müzakerelere sağladığı katkıyı ödüllendirmeyi amaçlıyor. Hatırlanacağı gibi, Transdinyester anlaşmazlığının çözümüne yönelik müzakereler 6 yıllık bir aradan sonra Aralık 2011’de tekrar başlamıştı.
AB Bakanlar Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Transdinyester eski yönetimine yönelik seyahat yasağının kaldırıldığı, ancak anlaşmazlığın çözümüne yönelik çabalara engel olunması halinde yaptırımların tekrar getirilebileceği belirtildi.
Konsey’in gelişmeleri takip etmeye devam edeceği belirtilerek, anlaşmazlığa siyasi bir çözüm bulunması, kişilerin serbest dolaşımı ve Latin alfabesiyle eğitim yapan Moldova okullarının durumu gibi konulardaki gelişmelerin periyodik olarak gözden geçirileceği belirtildi.
Bilindiği üzere, Transdinyester anlaşmazlığı post-Sovyet alanındaki dondurulmuş anlaşmazlıklardan (frozen conflicts) biri. Transdinyester bölgesi yaklaşık yirmi yıl önce Moldova’dan ayrılarak de facto bağımsızlığını ilan etmişti. Transdinyester uluslararası camia tarafından tanınmıyor.
Moldova yönetimi, Transdinyester bölgesinin Kişinev’in kontrolü altına girmesi çağrısında bulunmaktaydı. Ancak, yakın tarihte bölgeye bir federasyon içerisinde sınırlı özerlik verilmesi telaffuz edilmeye başlandı. Bölgedeki en önemli aktör olan Rusya da bölgenin Moldova’nın kontrolü altına girmesini destekliyor. Ancak, öncelikle bölgedeki etnik Rusların ve Ukraynaca konuşan toplumun haklarının garanti altına alınması gerektiğini belirtiyor.