İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

FRANSA AB İÇİN REFERANDUMU TARTIŞIYOR

Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean-Pierre Jouyet, yeni AB üyesi olacak ülkeler için referandum çağrısı yapma yükümlülüğü getiren Anayasanın 88. maddesinde değişiklik önerdi. 14 Eylül 2007 tarihinde eski Başbakan Edouard Balladur başkanlığındaki kurumsal reformlarla ilgili komiteye önerisini ileten Jouyet, maddenin `cumhurbaşkanına ya referanduma gitme ya da parlamentonun onayını arama seçeneğini tanıması` yönünde değişmesini istedi
FRANSA AB İÇİN REFERANDUMU TARTIŞIYOR

Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean-Pierre Jouyet, yeni AB üyesi olacak ülkeler için referandum çağrısı yapma yükümlülüğü getiren Anayasanın 88. maddesinde değişiklik önerdi. 14 Eylül 2007 tarihinde eski Başbakan Edouard Balladur başkanlığındaki kurumsal reformlarla ilgili komiteye önerisini ileten Jouyet, maddenin 'cumhurbaşkanına ya referanduma gitme ya da parlamentonun onayını arama seçeneğini tanıması' yönünde değişmesini istedi.

Jouyet, referandumun sadece Türkiye’nin değil, Hırvatistan ve diğer küçük Balkan ülkelerinin de üyeliğinin önünü kesebileceğini vurguladı. Benzer bir uygulamanın diğer AB üye ülkelerinde bulunmadığını söyleyen Jouyet, bu değişikliği diğer üye ülkelerin de olumlu karşılayacağına inandığını söyledi. İktidar partisi Halk Hareketi Birliği'nden Patrik Deveciyan ise, söz konusu önerinin bakanlar kurulu adına değil, kişisel olarak yapıldığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin ise, AB'ye yeni üyelerin kabulü için anayasada öngörüldüğü gibi referanduma gerek olup olmayacağı yolundaki görüşünü, kurumsal reformlarla ilgili rapor hazırlayan Edouard Balladur'un çalışmaları tamamlandıktan sonra açıklayacağını bildirildi.

Fransa parlamentosunda 2005 yılında kabul edilen 88. maddenin 5. fıkrasında, Bulgaristan ve Romanya’nın AB üyeliklerinden sonra, diğer aday ükelerin üye olmaları için Fransa’da referanduma gidilmesi öngörülüyor.

Diğer Yazılar