Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği gündemindeki en önemli gelişmeleri Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun Birliğin önümüzdeki dönemdeki vizyonunu ortaya koyduğu “Birliğin Durumu” konuşması ve bankacılık alanında tek bir denetim mekanizması oluşturmayı öngören Bankacılık Birliği teklifi oluşturdu.
AVRUPA KOMİSYONU BANKACILIK BİRLİĞİ TEKLİFİNİ SUNDU
Avrupa Komisyonu, 12 Eylül 2012 tarihinde, Avro Alanı’nda bankacılık sektöründe tek ve ortak gözetim mekanizması kurulmasına ilişkin mevzuat tasarısını sundu.
AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI BARROSO “BİRLİĞİN DURUMU” ADLI YILLIK KONUŞMASINI YAPTI
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso 2012 yılı Birliğin durumu konuşmasını yaptı.
AVRO ALANI VE AB EKONOMİ VE MALİYE BAKANLARI ZİRVELERİNDE GÖRÜŞ AYRILIKLARI ORTAYA ÇIKTI
14-15 Eylül 2012 tarihlerinde Avro Alanı Maliye Bakanları (Eurogroup) ve AB Ekonomi ve Maliye Bakanları gayriresmi toplantıları gerçekleştirildi.
HOLLANDA ERKEN GENEL SEÇİMLERİNİN GALİBİ BAŞBAKAN MARK RUTTE LİDERLİĞİNDEKİ LİBERAL PARTİ OLDU
Hollanda`da 12 Eylül 2012 tarihinde yapılan erken genel seçimin galibi az bir farkla hâlihazırda iktidarda bulunan Liberal Parti (VVD) oldu.
Federal Almanya Anayasa Mahkemesi (Bundesverfassungsgericht) 12 Eylül 2012 tarihinde verdiği kararla Almanya`nın Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Mali Pakt`ta yer almasının belirli şartların yerine getirilmesi halinde Alman Anayasası’nı ihlal etmediğini hükme bağladı.
Avrupa Komisyonu, 13 Eylül 2012 tarihinde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) en büyük ikinci bankası olan Laiki Bank (Cyprus Popular Bank) için 1,8 Milyar Avro’luk bir kurtarma paketine geçici olarak onay verdi.
TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: “YENİ ÜYELER AB`Yİ GÜÇLENDİRİR”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Eurochambres Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında gerçekleşen Eurochambres Ortak Üyeler Komitesi toplantısı Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de gerçekleşti.
İTO VE HOLLANDA İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU ARASINDA İŞ KOLAYLIĞI MUTABAKATI İMZALANDI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyelerine Hollanda seyahatlerinde kolaylık sağlamak amacıyla İTO ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu arasında iş vizesi kolaylığı mutabakatı, 15 Eylül 2012 tarihinde imzalandı.
AP GENEL KURULU’NDA AB ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASI ELE ALINDI
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alman Hıristiyan Demokrat Elmar Brok’un AP Genel Kurulu’nun 11 Eylül 2012 tarihindeki oturumunda ele alınan Birliğin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası’na ilişkin raporu, 12 Eylül’de 73 “hayır” ve 78 çekimser oya karşın, 511 “evet” oyuyla kabul edildi.
GENİŞLEME POLİTİKASINA İLİŞKİN RAPOR AP DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ’NDE ONAYLANDI
Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Üyesi Yunan Parlamenter Maria Eleni Koppa’nın Avrupa Birliği Genişlemesine ilişkin “Genişleme: Politikalar, Kriterler ve AB’nin Stratejik Çıkarları” başlıklı raporu 13 Eylül 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde (AFET) kabul edildi. ABHaber’e göre rapora ilişkin 200’ün üzerinde değişiklik önergesi bulunmakta. Raporun nihai halinin Ekim ayında gerçekleştirilecek AP Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor.
AVRUPA KOMİSYONU AB ÇAPINDA FAALİYET GÖSTEREN SİYASİ PARTİLERE YÖNELİK YENİ BİR TASARIYI KABUL ETTİ
Avrupa Komisyonu 12 Eylül 2012 tarihinde, AB çapında siyasi partilerin, AB vatandaşlarının taleplerini daha iyi ortaya koyabilmeleri ve siyasi partilerin bilinirlik, etki, saydamlık ve görünürlüklerini artırmayı hedefleyen bir teklifi kabul etti.
AVRUPA PARLAMENTOSU ENERJİ ALANINDA DAHA YAKIN BİR KOORDİNASYON İÇİN ADIM ATTI
Avrupa Parlamentosu 13 Eylül 2012 tarihinde Avrupa Halkları Partisi’ne mensup parlamenter Krisjanis Karins tarafından hazırlanan ve enerji alanında imzalanan hükümetlerarası anlaşmalara ilişkin Avrupa Komisyonu ile Üye Devletler arasında bilgi paylaşımı mekanizması oluşturulmasına yönelik taslak kararla ilgili raporu kabul etti. Raporun Komisyon tarafından Rus enerji şirketi Gazprom’a rekabet soruşturması açılan bir dönemde kabul edilmesi dikkat çekiyor.
TRANSATLANTİK EĞİLİMLER 2012 ARAŞTIRMASININ SONUÇLARI AÇIKLANDI
ABD’li düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) “Transatlantik Eğilimler 2012” konulu araştırmasının sonuçları 12 Eylül 2012 tarihinde kamuoyuna açıklandı. Bu yıl 12’cisi yayımlanan “Transatlantik Eğilimler” araştırması kapsamında 12 AB üye devleti (Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda Polonya, Birleşik Krallık, Portekiz, Slovakya, İspanya, Bulgaristan, Romanya, İsveç), Türkiye, ABD ve bu yıl ilk kez Rusya yer alıyor. 4-21 Haziran 2012 tarihlerinde Türkiye’deki kısmı gerçekleştirilen araştırmaya Türkiye’den 1009 kişi katıldı.
OECD’NİN “EĞİTİME GENEL BAKIŞ 2012” ADLI RAPORU AÇIKLANDI
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), aralarında Türkiye ve 21 AB üyesi devletin de bulunduğu 34 OECD üyesi ülke ile Avustralya, Kanada, Şili, İsrail, Japonya, Kore, Meksika, Brezilya, Rusya, Arjantin, Çin, Hindistan, Endonezya, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’daki eğitim verilerini içeren “Education at a Glance 2012” (Eğitime Genel Bir Bakış 2012) başlıklı yıllık raporunun bulgularını 11 Eylül 2012 tarihinde kamuoyuyla paylaştı. Raporda, AB’de eğitim alanında yakın gelecekte zorlukların yaşanabileceği alanlar da yer buluyor.
AVRUPA KOMİSYONU “MONTİ II” TÜZÜĞÜ TASARISINI GERİ ÇEKTİ
Avrupa Komisyonu “Monti II” olarak da bilinen hizmetlerin serbest dolaşımı ile işçilerin grev ve toplu sözleşme hakları arasında bir denge kurmayı amaçlayan Tüzük tasarısını 11 Eylül tarihinde geri çektiğini açıkladı.
AVRUPA KOMİSYONU MAVİ BÜYÜME KONUSUNDA BİR TEBLİĞ YAYINLADI
Avrupa Komisyonu, 13 Eylül 2012 tarihinde “Mavi Büyüme” üzerine yayınladığı tebliğde, denizcilik sektörünün Avrupa’nın ekonomik durumunu düzeltebilmesi konusunda büyüme ve istihdam alanlarında büyük umutlar vaat ettiğini açıkladı.
AVRUPA KOMİSYONU KAYA GAZI YASASI’NA UYULMASINI İSTİYOR
Avrupa Komisyonu tarafından 7 Eylül 2012 tarihinde açıklanan konvansiyonel olmayan fosil yakıtların çevre ve sağlığa etkilerini inceleyen üç rapor, kaya gazının iklim ve çevreye zarar verdiğini ortaya koydu.
AVRUPA ARAŞTIRMA KONSEYİ, BAŞARILI ARAŞTIRMACILARA TOPLAM 800 MİLYON AVRO DEĞERİNDE HİBE SAĞLIYOR
Avrupa genelinde, bilimsel araştırmaları ve başarılı araştırmacıları destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council), kariyerinin daha başlarında olan 21 Avrupa ülkesi ve 41 farklı milliyetten, aralarında 2 Türk araştırmacının da bulunduğu 536 araştırmacıya hibe desteği vermek üzere yaklaşık 800 Milyon Avro’luk bir bütçe tahsis etti.
AVRUPA PARLAMENTOSU ORTAK BALIKÇILIK POLİTİKASI’NIN REFORMUNA İLİŞKİN İKİ TÜZÜK TASLAĞINI ONAYLADI
Avrupa Parlamentosu Ortak Balıkçılık Politikası reformuna ilişkin iki tüzük taslağını onayladı.
AB’DE İLAÇ ÜRÜNLERİ KONTROLÜ YENİ DÜZENLEMEYLE GÜÇLENDİRİLİYOR
AB üye ülkelerinden birinde belirlenecek herhangi bir tıbbi ilaç üzerindeki yeni bir uygulama ya da piyasadan çekme talebinin her üye ülke için geçerli olmasına olanak sağlayacak yeni uygulama 11 Eylül 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Yeni düzenleme 2013 yılında devreye girecek.
ÖKSÜZ ESERLERE İLİŞKİN YENİ AB YÖNERGESİ AVRUPA PARLAMENTOSU TARAFINDAN ONAYLANDI
Sahibi belli olmayan veya sahibine erişilemeyen eserler olarak adlandırılan ”öksüz eserler”e (orphan works) ilişkin Avrupa Komisyonu’nun Fikri Mülkiyet Ofisi (Intellectual Property Office) tarafından sunulan yeni Yönerge Taslağı 13 Eylül 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nun resmi onayından geçti.
AVRUPA KOMİSYONU AR-GE ÇALIŞMALARINDA ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ TEŞVİK EDİLMESİNİ ÖNERİYOR
Avrupa Komisyonu, 14 Eylül 2012 tarihinde yayımlanan Tebliğ ile Ar-Ge alanında yürütülen çalışmalarda uluslararası işbirliğine odaklanılmasının AB’nin stratejik öncelikleri kapsamına alınmasını önerdi.
GÜNDEMDEN KISA KISA...