KOSOVA’DA ULUSLARASI GÖZETİM DÖNEMİ SON BULDU
Kosova, Uluslararası Yönlendirme Grubu’nun (ISG) Kosova'daki "gözetimli bağımsızlığı” 10 Eylül 2012 tarihinde sona erdi. Böylelikle ülke, tam bağımsızlığını kazanmış oldu.
Kosova’nın statüsüne ilişkin Ahtisaari Planı’nın uygulanmasını denetlemek amacıyla kurulan ISG’nin 10 Eylül 2012 tarihindeki son toplantısında Kosovalı yetkililerin Uluslararası Sivil Ofis’in 2012 yılının sonuna kadar kapatılabilmesi için gerekli olan koşulları yerine getirdiklerini açıkladıkları belirtildi.
ISG tarafından Priştine’de gerçekleştirilen toplantının ardından yayımlanan basın bildirisinde, 10 Eylül 2012 tarihi itibariyle Kosova’nın gözetimli bağımsızlığının ve Uluslararası Sivil Temsilci Ofisi’nin görev süresinin sona erdiği açıklandı.
Alınan kararı “tarihi bir dönüm noktası” olarak nitelendiren Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, bunun uluslararası camianın Kosova’ya gösterdiği saygının bir teyidi niteliğinde olduğunu belirtti.
Aralarında Türkiye ve ABD’nin de bulunduğu 25 ülkeden oluşan Uluslararası Yönlendirme Grubu Temmuz ayında denetimi sonlandırma kararı almıştı. Alınan karar Priştine Parlamentosu tarafından Anayasa değişikliği ile onaylandı ve Kosova tam egemenliğini ilan etmiş oldu. Öte yandan, denetimin sona ermesi NATO komutasındaki KFOR barış gücü ve Avrupa Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX’in ülkedeki varlığını etkilemeyecek.
Çeşitli çevrelerden gelen olumlu tepkilerin yanı sıra, ISG’nin bu kararı Sırp yetkililer tarafından “anlamsız” olarak değerlendirildi. Bilindiği üzere, halihazırda 22’si AB üyesi olmak üzere 90’ın üzerinde ülke Kosova’nın bağımsızlığını tanırken, Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığını tanımayı reddediyor ve bölgeyi hala Sırbistan’ın bir parçası olarak görüyor.
Tam bağımsızlığını kazanan Kosova’yı pek çok zorluk bekliyor. Kosova’nın önündeki en büyük zorluk Kosova kurumlarının meşruluğunu tanımayı reddeden İbar nehrinin kuzeyindeki Sırpların entegre edilmesi olacak.